Olej z czarnuszki, nierafinowany, zimnotłoczony, nieoczyszczony.
Olej z czarnuszki siewnej powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno, w temperaturze do 40°C. Jego odcień to połączenie koloru brązowego, żółtego i zielonego, a aromat jaki posiada jest wyraziście ziołowy, intensywnie korzenny.
Najważniejsze właściwości oleju z czarnuszki
ZDROWIE
łagodzi reakcje alergiczne oraz objawy astmy – co potwierdzają ogólnoświatowe badania
działa przeciwzapalnie i antybiotycznie (antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie)
posiada działanie przeciwpasożytnicze
wspomaga pracę układu odpornościowego,
pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz innych dolegliwości żołądkowych,
ochrania i odtruwa miąższ wątroby
reguluje poziom cukru we krwi,
działa antynowotworowo – z licznych badań wynika, iż czarnuszka przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju.
pomaga w oczyszczaniu nerek, zmniejsza ryzyko powstania kamieni, redukuje nadmierna ilość szczawianów.
WYGLĄD
poprawia kondycję włosów i paznokci,
przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń i zmian skórnych,
pomaga przy poparzenia, wysypkach i zmianach alergicznych
SAMOPOCZUCIE
wykorzystywana jest w aromaterapii.
działa niwelująco na stres i wyciszająco
Zastosowanie: Używany jest na zimno jako dodatek do sałatek czy zimnych przekąsek, nadając potrawom specyficzny korzenny smak.
Zewnętrznie bardzo często stosowany jest też w kosmetyce na włosy, twarz, ciało czy paznokcie.
Dawkowanie: Dorośli – 1 łyżeczka oleju z czarnuszki 2 razy dziennie przed posiłkiem. Dzieci – 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie. Nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży.
Warunki przechowywania: Olej należy przechowywać wyłącznie w lodówce, w oryginalnym opakowaniu (butelce z ciemnego szkła).
Na dnie butelki może wystąpić naturalny osad, który świadczy o aktywności biologicznej produktu.
Termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy.
Pojemność: 250 ml