Olej z czarnuszki tłoczymy zawsze na świeżo, na Wasze zamówienie.
Tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 40 °C.
Olej jest nierafinowany i nieoczyszczony, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości. 100% naturalny.
Składniki: Olej z nasion czarnuszki tłoczony na zimno.
Olej z czarnuszki stanowi najczęstszy wybór rodziców dbających o odporność swoich pociech.
Nasz syn Franciszek dla którego rozpoczęliśmy przygodę z tłoczeniem jest naszym największym testerem i przykładem, jak zdrowe tłuszcze fenomenalnie wpływają na rozwój i zdrowie malucha.
Olej z czarnuszki jest tematem wielu prac i opracowań na temat zdrowia. Nazywany złotem faraonów, stosowany od dawna praktycznie w każdej jednostce chorobowej. Słynie z działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego, przeciwalergicznego. W dobie pandemii prym wiodło jego działanie immunostymulujące- pozwalające na lepsze radzenie sobie z infekcjami. Za to też pokochali go rodzice- olej z czarnuszki zaliczany jest do grona naturalnych antybiotyków- idealne wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżycie nosa, zapaleniach gardła i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
Olej z czarnuszki cechuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe, nefro i hepatochronnie, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Dzięki działaniu immunomodulującemu znakomicie nadaje się do budowania i wzmacniania odporności jako składnik codziennej diety.
Niewskazany dla kobiet w ciąży i dzieci poniżej 1 r.ż.
Termin przydatności do spożycia:
Wszystkie oleje tłoczone są na Wasze zamówienie. Oznacza to, że olej nie stoi na półce, tylko zostanie wytłoczony na świeżo.
Jego przydatność to 3 miesiące od daty wytłoczenia. Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie.
Przechowywanie:
Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu.
Dostępność:
Przesyłki wysyłamy od poniedziałku do czwartku tak, aby nasze oleje nie spędzały w transporcie weekendów.
Barwa i intensywność smaku wytłoczonego oleju może się różnić i zależne jest od partii ziarna.
Na smak i kolor wpływa region uprawy, warunku klimatyczne oraz rodzaj gleby.
Właściwości oleju pozostają jednak bez zmian.
Na dnie butelki może pojawić się osad, który jest naturalnym etapem procesu sedymentacji oleju.