Produkt rolnictwa ekologicznego*
Olej słonecznikowy do gotowania i smażenia BIO 1l – Bio Planete
Ten uniwersalny olej idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Uzyskiwany jest ze specjalnych, mocno oleistych odmian słonecznika i wyróżnia się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury – aż do 210°C. Dzięki procesowi odwadniania bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu doskonale podkreśla aromaty potraw – można na przykład zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach. Co więcej, produkt nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, RYB, tofu, burgerów warzywnych oraz ziemniaków. Olej wymieniać maksymalnie po 10 użyciach.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy wysokooleinowy, rafinowany.
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna - 3367 kJ/ 819 kcal**
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,9 g
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Witamina E - 55 mg (458 % *)
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy E (dla osób dorosłych)
Informacja alergenna: Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY, NASIONA SEZAMU.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
*Rolnictwo ekologiczne – system gospodarowania, wykluczający wykorzystywanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Jest sposobem życia w symbiozie z naturą, w którym cele ekologiczne przeważają nad ekonomicznymi.
**RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400KJ/2000kcal).