OLEJ RZEPAKOWY ZIMNO TŁOCZONY 1L
Olej rzepakowy zimno tłoczony, nierafinowany, produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego.
Jest najczęściej używanym olejem w polskich kuchniach. Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" lub "czarnym złotem". Rzepak kwitnie na żółto, a jego nasiona są barwy czarnej. To z nich tłoczy się ten wartościowy olej. Zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny Omega, kwas oleinowy, polifenole i witaminę E..
Olej rzepakowy jest szczególnie bogaty w witaminę E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te ostatnie występują w proporcji 20% kwasu linolowego oraz 9% kwasu linolenowego. Uznaje się, że po rybach morskich olej rzepakowy jest jednym z lepszych źródeł kwasu linolenowego.
Dostarczanie wraz z pożywieniem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym jest szczególnie polecane osobom cierpiących na problemy z odpornością.
Olej rzepakowy jest produktem uniwersalnym, który nadaje się do stosowania zarówno na zimno, jak i na ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że nadaje się do krótkiego smażenia albo jako dodatek do gotowania.
ZASTOSOWANIE
W oleju może wytracić się naturalny osad, lecz nie zmienia to jego właściwości.
Polecany do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia oraz wyrobu majonezu i przyrządzania sałatek.