OLEJOWE SMAKI - Olej rzepakowy 1000 ml
Składniki: olej rzepakowy 100%
Jesteśmy z Podlasia, kochamy to miejsce, tu się urodziliśmy i tu tłoczymy nasze oleje. Codziennie w naszą pracę wkładamy, dużo serca, wiedzy naukowej i rzetelności, ponieważ naszym celem jest zdrowa, bezpieczna i wartościowa żywność. Głęboko wierzymy w to, że tylko naturalne produkty wspomagają nasze zdrowie każdego dnia i temu oddajemy się w naszej codziennej pracy.
Olej rzepakowy zwany inaczej „oliwa północy” tłoczymy z ziaren polskiego rzepaku, bez dodatku glifosatu, charakteryzuje się mocnym intensywnie żółtym kolorem oraz dosyć wyraźnym rzepakowym smakiem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno może być oczywiście wykorzystywany kulinarnie, zdrowotnie ze względu na wysoką zawartość naturalnej witaminy E będącej naturalnym antyoksydantem. Olej rzepakowy ze względu na naturalny proces produkcji pozwalający na zachowanie wszystkich cennych walorów może również służyć jako naturalny kosmetyk – maseczka na spierzchnięte i wysuszone dłonie.
- tłoczony na zimno tylko raz z polskich ziaren
- z pierwszego tłoczenia
- niefiltrowany
- 100% naturalny
- bez konserwantów
- zawartość kwasów omega 3 ponad 50%
- smak zamknięty w szklanej butelce
- przebadany na zawartość pestycydów i metali ciężkich
Zastosowanie: Olej rzepakowy już od dawien dawna wpisał się w kanon tradycyjnej, polskiej kuchni. Jest obecny na naszych stołach w towarzystwie: kapusty, śledzi, surówek, sałatek, ryb, racuchów i innych pyszności. Olej rzepakowy nadaje się do krótkiego smażenia, delikatnego duszenia i pieczenia w niższej temperaturze, ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, najlepiej do 160 C. Oprócz tego może być stosowany w szczególności na zimno - do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Świetnie smakuje jako dodatek do surówki z kapusty kiszonej lub po prostu jako olej do maczania chleba.
Dbamy nie tylko o zdrowie, lecz także cieszymy podniebienie
Nasze oleje tłoczone na zimno to przede wszystkim skarbnica zdrowia, ale nie jest tajemnicą, że wygląd potraw jest prawie tak samo ważny jak ich smak.
W poszukiwaniu niezastąpionej jakości i wyjątkowego smaku…
Potrzeby naszych Klientów stanowią dla nas priorytet, dlatego nieustannie pracujemy nad tym, aby jakość naszych produktów była najwyższa, a każdy olej oddawał charakter ziarna z jakiego jest tłoczony. Mamy nadzieję, że nasz olej raz spróbowany na zawsze zagości w Państwa kuchni.
Olejowe Smaki to:
- tłoczymy oleje tylko na zimno
- olej w 100 % naturalny
- olej bez żadnych dodatków czy konserwantów
- olej badamy na zawartość pestycydów
- olej badamy na zawartość metali ciężkich
- olej badamy pod katem zawartości kwasów Omega -3
- olej tłoczymy w małych partiach
- tłoczymy tylko z polskich ziaren
- oleje zabezpieczamy w termiczne opakowania
Nasze oleje zamykane są w brązowe szklane butelki chroniące od promieni UV. Szklane opakowanie nie wchodzi w reakcje oraz może być poddane recyklingowi. Nasze oleje wyposażone są w przetwarzalny korek niekapek chroniący butelkę od zalania olejem. Ponadto, każda butelka posiada dodatkowe zabezpieczenie w postaci plomby bezpieczeństwa.
Olej Tłoczony na zimno - Jak to robimy ?
Tłoczenie olei na zimno jest najstarszą i najbardziej naturalną metodą pozyskiwania olejów. Niefiltrowane, poddane procesowi sedymentacji zachowują wszystkie swoje właściwości prozdrowotne i smakowe. Potrawy z dodatkiem naturalnych olei w naturalny sposób uzupełniają codzienną dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Nasze oleje to produkty w 100 % naturalne, proste i przyjazne dla naszego organizmu.
- tłoczenie odbywa się wyłącznie na zimno czyli w temperaturze nie przekraczającej 40C
- ziarno poddane jest tłoczeniu tylko raz, dzięki czemu olej jest gęsty, aromatyczny, intensywny w kolorze i zapachu i najbardziej wartościowy zdrowotnie
Tak przygotowane oleje wlewamy do wyłącznie do szklanych, brązowych butelek, aby chronić je od światła, by jak najdłużej zachowały naturalne właściwości bioaktywne.
Każda partia ziarna, która do nas przyjeżdża ma indywidualne atesty i certyfikaty. Tłoczymy w małych partiach produkcyjnych - dzięki czemu mamy zawsze świeży olej. Tłoczymy na zimno – czyli w temperaturze poniżej 40C, bez wstępnego podgrzewania ziarna dzięki czemu uzyskujemy lepszy jakościowo olej (po prostu nie uszkadzamy poprzez temperaturę delikatnych struktur zawartych w olejach kwasów Omega-3). Po wytłoczeniu olejów nie poddajemy filtrowaniu czy też oczyszczaniu.
Surowiec kluczem do niepowtarzalnego smaku
Naszą pracę z jakością zaczynamy od starannie wybranego surowca. Nasz kraj jest niezwykle bogaty w rośliny oleiste i to ogromne bogactwo zamknęliśmy w naszych brązowych buteleczkach. Poszukiwaliśmy wyjątkowych polskich dostawców, pasjonatów i miłośników swojej pracy, ponieważ wiemy, że tylko z takimi Ludźmi możemy stworzyć niepowtarzalne i wyjątkowe oleje, które swoją dobroczynną mocą i smakiem będą służyć przy codziennym stole. Nasze zaangażowanie i wytrwałość zaprocentowało tym, że mamy najlepszych Dostawców w Polsce, Ludzi którzy dostarczają nam atesty i certyfikaty o swoich ziarnach. Czujemy się odpowiedzialni za nasze oleje i dlatego silne powiązanie z Dostawcami wiedzącymi czego oczekujemy jest po prostu kluczowe. Do naszych olei wybieramy ziarna polskie, dorodne, właściwie wysuszone, bez GMO, tylko z atestami i certyfikatami, spełniające kryteria bezpieczeństwa, tak aby oleje mogli pić najmłodsi i najstarsi, bardzo delikatni i dbający o siebie.
Podsumowując, nasz surowiec, to:
- polskie ziarno
- ziarno bez GMO
- ziarno przebadane na zawartość pestycydów i metali ciężkich
- ziarno z certyfikatem i atestem
- najszlachetniejsze odmiany polskich ziaren
- ziarno najwyższej jakości, które wspólnie z dostawcą badamy, ponieważ czujemy się odpowiedzialni
Siedziba i miejsce gdzie tłoczone są oleje:
Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy zamieszkaliśmy w małej miejscowości pod Białymstokiem. Zaczęliśmy wolniej żyć, zdrowiej i świadomej jeść, znajdować czas na rodzinę oraz dostrzegać to co jest naprawdę ważne. Pragnęliśmy utożsamiać się z tym czemu poświęcamy sporą część czasu - czyli naszej pracy. Chcieliśmy aby praca, która jest częścią naszego życia była również czymś wartościowym, inspirującym i twórczym – i tak zrodziły się Olejowe Smaki –oleje o unikalnej jakości i smaku. To tu pod Białymstokiem rodzą się pomysły. Natomiast, nasza Manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno znajduje się z dala od zgiełku i pośpiechu w małej miejscowości powiatu bielskiego – Rudce, gdzie powoli i z pieczołowitością tłoczymy oleje i gdzie czas jeszcze jakby wolniej płynie.
Nasza olejarnia w roku 2017, 2018 i 2019 została doceniona za jakość naszych olejów w Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Również otrzymaliśmy Orła Wprost dla rozwijającej się manufaktury jako Orzeł Polskiego Rolnictwa oraz statuetkę Polska Smakuje.
Z wielką radością dzielimy się z Państwem efektem naszej trudnej ale pasjonującej pracy.