Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1000ml Niwki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1000 ml
• świeży olej rzepakowy • tłoczony na zimno • nierafinowany • • termin przydatności do spożycia: 6 miesięcy Olej rzepakowy zimnotłoczony to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno ziaren uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego. Ze względu na bogactwo właściwości prozdrowotnych, nazywany jest często „oliwą północy”. Olej rzepakowy - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Ale nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć ich w pożywieniu w odpowiednich proporcjach między nimi. Najbardziej pożądana to dwie części omega-6 do jednej części omega-3, taki stosunek kwasów 2:1 występuje właśnie w oleju rzepakowym.
Dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3, olej rzepakowy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Olej rzepakowy ma jeszcze jedną ważną zaletę: kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Olej rzepakowy ma najmniej spośród wszystkich tłuszczów nasyconych kwasów tłuszczowych. W każdym tłuszczu oprócz dobrych są też i niekorzystne dla zdrowia tłuszcze nasycone, które podnoszą stężenie złego cholesterolu a olej rzepakowy ma ich najmniej.
Olej rzepakowy jest źródłem tokoferoli, biologicznie czynnych antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a w konsekwencji przed stresem oksydacyjnym, uważanym za jeden z czynników wywołujących liczne choroby, m.in. o podłożu zapalnym – miażdżycę i cukrzycę. Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nie tylko zapobiec ciężkim chorobom serca, ale również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie, dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. Tym samym, olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym.
W kosmetyce olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E, która jest absolutnie niezbędna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry.
Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce, aby zachować pełnię smaku i aromatu.