Olej rzepakowy 500ml TARGROCH Tłoczony na zimno
TERMIN WAŻNOŚCI 18.03.2024
Olej rzepakowy jest obecnie najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Ze względu na prawidłowy stosunek omega-6 i omega-3 oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, uznawany jest za bardzo zdrowy i zalecany w zbilansowanej diecie. Wśród wszystkich tłuszczów roślinnych charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego i oleinowego. Dlatego olej rzepakowy – tłoczony na zimno lub nie – jest bardziej rekomendowany do codziennego spożycia niż np. olej słonecznikowy.
Na naszej szerokości geograficznej szczególnie istotny jest obecny w oleju rzepakowym kwas linolenowy. To wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jego niedobory wpływają na złą kondycję skóry – przesuszenie, brak elastyczności oraz szybsze starzenie i pojawianie się zmarszczek. Z kolei kwas oleinowy jest przedstawicielem grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z grupy omega-9. Jego prawidłowy poziom wpływa na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu – od układu pokarmowego, przez sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie profilaktyki wielu chorób, także nowotworowych.
Skład: Olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna – 3700 kJ / 884 kcal
- Tłuszcz – 100g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 5,6g
- - jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 61g
- -wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 28,8g
- Węglowodany – 0g
- - w tym cukry – 0g
- Błonnik – 0g
- Białko – 0g
- Sól** – 0g
- Omega-3 – 9,9g
- Omega-6 – 18,7g
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.