OLEJ RZEPAKOWY NIERAFINOWANY 500ML
Olej rzepakowy został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku, z odmian bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - głównie kwas oleinowy. Posiada wysoką temperaturę punktu dymienia, co sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Olej jest nierafinowany (nieoczyszczony), dzięki czemu zachowuje naturalne wartości odżywcze surowców. Odpowiednio dobrany surowiec sprawia, że olej posiada delikatny smak i aromat rzepaku, który nie wpływa na smak smażonych i pieczonych potraw.
Zastosowanie:
Olej rzepakowy Dr Gaja idealnie nadaje się do smażenia mięsa, warzyw, frytek. Można używać go do pieczenia oraz gotowania potraw w wysokiej temperaturze do 200 °C. Ponadto olej można stosować również w zimnej kuchni np. jako dodatek do sałatek, dressingów, sosów.
Skład:
Olej z zarodków rzepaku 100 %
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 3128 kJ / 828 kcal
Tłuszcz w tym kw. tł nasycone 92 g / 5 g
jednonienasycone 72 g
wielonienasycone 14 g
Węglowodany w tym cukry 0 g / 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Błonnik 0 g
Witamina E 30 mg (250% RWS*)
* referencyjna wartość pożycia dla osoby dorosłej
Zawartość netto:
500ml
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni od otwarcia. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Olej staje się mętny w temperaturze poniżej 15 °C, jest to proces naturalny.
Kraj pochodzenia:
Polska
Producent:
Propharma Sp. z o.o.
ul. Łopuszańska 36
02-220 Warszawa