Czas wysyłki wydłużony do 2 dni. Olej tłoczymy zaraz po zakupie. lub następnego dnia.
Witam. Oferuję świeżo tłoczone oleje na zimno z racji tego, że zamawiając przez kup teraz my w danym dniu lub następnym tłoczymy olej. Aby móc cieszyć się świeżością i najwyższą jakością. Manufaktura smaku, oferuje produkty mieszane ręcznie z własnych kompozycji smakowych, Oleje tłoczymy maszynowo, ręcznie się nie da, ręcznie kapslujemy, etykietujemy stąd krzywizny. Ale wszystko świeże, na bieżąco wytłaczane. Produkujemy z pasją, coś co sami wchłaniamy, a nie którzy sprzedają coś czego sami by nie tknęli ;-) jak w nie których barach. Tłoczymy na zamówienie, jeśli nie masz pewności bądź masz nadmiar swojego ziarna również możemy wytłoczyć Twoje ziarno. Znajdziesz oddzielną aukcję Tłoczenie na zamówienie.
Olej rydzowy był kiedyś niezwykle popularny. Znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, zwłaszcza przy przyrządzaniu śledzi, z którymi komponuje się najlepiej. Po latach zapomnienia znów wraca do łask. Nic dziwnego - olej z lnianki posiada wyjątkowe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Sprawdź, jakie jest działanie oleju rydzowego i jak go stosować.
Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako lnianka, lennica, judra czy rydz lub rydzyk (dwie ostatnie nazwy nawiązują do brunatnej barwy ziarenek rośliny). Jest to najstarsza z uprawianych w Polsce roślin oleistych, blisko spokrewniona z rzepakiem. Olej z lnianki w okresie powojennym znajdował się na większości polskich stołów. Jednak w połowie XX wieku popularność zdobył olej rzepakowy (gdyż rzepak dawał obfitsze plony), a później olej słonecznikowy i olej rydzowy odszedł w zapomnienie, by do łask wrócić dopiero w latach 90.
Olej rydzowy (z lnianki) - właściwości zdrowotne
Olej rydzowy tylko w około 10 proc. składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Większość z nich (54 proc.) stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z których najwięcej jest kwasu alfa-linolenowego: 40,6 proc.), a ok. 36 proc. stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Pod względem zawartości olej rydzowy jest więc podobny do oleju rzepakowego, który w swoim składzie ma tylko 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych. Jednak olej rydzowy zawiera również kwas ikozenowy w ilości stanowiącej 20 proc. sumy wszystkich kwasów, co wyróżnia go na tle innych olejów. Ponadto olej z lnianki znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym (52,2 proc.), pod względem największego udziału wspominanego już kwasu alfa-linolenowego (omega-3) - 40,6 proc. Znajduje się jednak na pierwszym miejscu pod względem najkorzystniejszego udziału kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Na drugim miejscu znajduje się olej lniany (0,5:1). Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w oleju jest bardzo ważny, ponieważ tylko wtedy posiada on właściwości zdrowotne.
Przepis na śledzia w oleju rydzowym
Do przygotowania śledzia w oleju rydzowym będzie potrzebne 10 filetów śledziowych a’la Matias, 2 duże cebule, 1 ząbek czosnku, 2 cytryny, słoiczek gruboziarnistej musztardy francuskiej, pół szklanki oleju rydzowego, przyprawy: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, oraz duży słoik.
Opłukane śledzie włóż do naczynia, zalej zimną wodą i odstaw na około godzinę, by stały się mniej słone (najlepiej, aby były lekko słone, co można sprawdzić, odkrawając kawałek i próbując). W tym czasie rozgnieć w moździerzu łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu, pokrusz 2-3 listki laurowe i wszystkie przyprawy wymieszaj. 10-15 minut przed przygotowaniem śledzi posiekaj drobno cebulę i rozgnieć czosnek. Gotowe śledzenie osusz ręcznikiem papierowym, a potem wysmaruj z jednej strony musztardą francuską i pokrój na równe kawałki.
Na dnie słoika ułóż warstwę posiekanej cebuli i połóż na niej warstwę śledzi. Następnie skrop je sokiem z cytryny, posyp cebulą, oprósz przyprawami i zalej olejem. Układaj w ten sposób kolejne warstwy, za każdym razem dociskając do dna słoika śledzie. Warstwy należy układać aż do wypełnienia słoika, pamiętając, aby na wierzchu znajdowała się cebula. Całość należy polać resztą oleju rydzowego.
Słoik zakręć i wstaw na 2-3 dni do lodówki.