OLEJ RYDZOWY WIELKOPOLSKI 250ML
Lnianka ozima , rydz, rydzyk, lnicznik (Camelina silvestris) to znana od wieków roślina oleista uprawiana w Wielkopolsce.
Z jej nasion wytłacza się znakomity dla diety olej.
Tłoczony na zimno Wielkopolski Olej Rydzowy charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa.
Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1.
Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania.
Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb, śledzi, mięs, warzywnych sałatek i surówek a szczególnie czosnku, cebuli i sosów Winegret, itp.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temp. +4 - +20 st. C, po otwarciu butelki w lodówce.
- Wartość energetyczna (w 100g): 3367 kj/819 kcal
- Tłuszcze (g): 91