Olej rokitnikowy syberyjski spożywczy 100ml
Olej rokitnikowy Aram Natura jest produkowany z owoców rokitnika syberyjskiego.
Skład oleju rokitnikowego z rokitnika syberyjskiego Aram Natura:
Olej z owoców rokitnika otrzymany metodą ekstrakcji - 100%.
Karotenoidy nie mniej niż 230 mg/100 gr.
Olej otrzymywany jest z owoców rokitnika, kwaśnych, ale dojrzałych i soczystych. Ma swój unikalny zestaw kwasów tłuszczowych.
Wśród nich są:
kwas palmitooleinowy (omega-7, 54% kwasów tłuszczowych)
kwas palmitynowy (17-47%),
oleinowy (2-35%)
linolowy (5-16%).
Te proporcje tworzą prawdziwy "eliksir młodości". Kwas Omega-7 wchodzi w skład lipidów skóry, przyspiesza regenerację oraz pomaga w gojeniu się ran.
Charakterystyczną cechą oleju z rokitnika jest obecność w jego składzie dużej liczby karotenoidów. To prekursor witaminy A, znanej z działania przeciwutleniającego.
Witamina A syntetyzowana z karotenoidów w ludzkim ciele powoduje:
silne gojenie się ran i działanie przeciwzapalne olejku z rokitnika
odgrywa kluczową rolę w tworzeniu odporności
w procesach wzrostu i produkcji hormonów steroidowych w ludzkim ciele
w funkcjonowaniu narządów wzroku i funkcjonowaniu układu rozrodczego
w procesach naturalnej syntezy kolagenu i keratyny
jest niezbędna do normalnego stanu aparatu wzrokowego, skóry i błon śluzowych
jest „odpowiedzialna” za regulację poziomu cukru we krwi
bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej i szkliwa zębów.
Wysokie jest także stężenie witaminy E w oleju rokitnika. Ta przeciwutleniająca substancja w oleju rokitnika jest 2 razy wyższa niż w oleju z kiełków pszenicy.
Ponadto ta „witamina młodości”:
pomaga utrzymać optymalną równowagę hormonalną i normalne nawilżenie skóry
poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni
odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego starzenia się ludzkiego ciała.
Z zawartością innego przeciwutleniacza - witaminy C, olej rokitnika prowadzi również, ustępując jedynie olejowi z dzikiej róży. Należy zauważyć, że w oleju rokitnika jest znacznie więcej witaminy C niż w pomarańczach, cytrynach i innych owocach cytrusowych.
Witamina C:
odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwi
produkcji kolagenu i syntezie hormonów steroidowych
wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
ma korzystny wpływ na funkcjonalny stan narządów wzroku
podobnie jak Witaminy A i E zawarte w oleju z rokitnika aktywnie przyczyniają się do wzmocnienia odporności.
Olej rokitnikowy, zawiera w swoim składzie bardzo duże ilości flawonoidów (kwercytyny i rutyny), a także beta karotenu. Związki te działają antyoksydacyjnie. Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krwionośny,np. wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.
Korzyści z oleju rokitnika w chorobach układu pokarmowego
Przy regularnym stosowaniu wewnętrznym:
wspiera funkcję trzustki
poprawia trawienie
reguluje wydzielanie soku żołądkowego
poprawia funkcję jelit
znacznie poprawia metabolizm lipidów w wątrobie
pomaga przywrócić hepatocyty zniszczone przez alkohol lub toksyny, zapobiegając rozwojowi stłuszczenia wątroby.
W związku z powyższym działaniem olej z rokitnika jest od dawna i tradycyjnie stosowany w schorzeniach takich jak:
zapalenie przełyku, żołądka i dwunastnicy
zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości (nadkwaśne zapalenie żołądka)
wrzody żołądka i dwunastnicy
włączany do diety w celu zapobiegania kamicy żółciowej i stłuszczenia wątroby.
Posiadający właściwości ułatwiające gojenie ran, olej z rokitnika jest często stosowany też zewnętrznie w różnych stanach zapalnych skóry.
Jak stosować olej z rokitnika?
W przypadku zapalenia przełyku zaleca się stosowanie oleju z rokitnika 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę.
W przypadku zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy olej z rokitnika należy przyjmować 1 łyżeczkę 20 minut przed jedzeniem. Powinno się go przyjmować 21-28 dni.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości radzimy konsultację z lekarzem.