Olej palmowy potocznie nazywany tłuszczem palmowym - otrzymuje się go przez tłoczenie miąższu.
Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd żółtawo-brązowego, twardego tłuszczu o charakterystycznym zapachu. Po procesie rafinacji olej staje się twardą masą i przybiera kolor od białego do żółtawego o przyjemnym naturalnym smaku.
Powyższy olej ma dużą odporność na wysokie temperatury.
Zastososowanie: Olej ma zastosowanie w pielęgnacji ciała i masażu, nadaje się jako dodatek do kosmetyków przy pielęgnacji dojrzałej, pękającej i suchej skóry.
Jego właściwości są podobne do oleju kokosowego.
Rafinowany olej palmowy zawiera: ok. 51 % kwasu laurynowego, 17% kwasu mirystynowego, 13% kwasu olejowego, 8% kwasu palmitynowego, 2% kwasu stearynowego, 2% kwasu linolowego.
Sposoby przechowywania oleju: w przypadku gdy na opakowaniu nie jest napisane inaczej, przechowuj olej i masła w miejscu zimnym i ciemnym oraz w szczelnym opakowaniu. Można zużywać go porcjami i przechowywać w lodówce.
Uwaga!! oleje i masła mają różne temperatury tężenia i topnienia. Niektóre z nich w czasie transportu na skutek wyższej lub niskiej temperaturze mogą odpowiednio mętnieć, zastygać, może pojawiać się w nich osad lub stałe cząstki lub może występować w stale ciekłym. Wszystkie te procesy są odwracalne i naturalne.Nie wpływa to jednakch na jakość produktów a zmiany stanu skupienia nie stanowią wad.
Pakowany: w biały plastikowy pojemnik PP