Olej makowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany. Olej makowy posiada charakterystyczny smak i zapach maku. Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion maku niebieskiego. Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw.
Olej makowy charakteryzuje:
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych
- wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych
- kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Olej makowy ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego (omega-6) jest idealny do równoważenia olejów o wysokiej zawartości kwasów omega-3, np. olej lniany do diety dr Budwig.
- Nie zaleca się podgrzewania oleju.
- Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/dzień
- Opakowanie zawiera 19 sugerowanych porcji produktu.
- Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100% naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
- Opakowanie: butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
- Dostępne pojemności: 250 ml
- Kraj pochodzenia: Polska
- Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
- Producent: Ol'Vita