OLEJ LNIANY ZIMNOTŁOCZONY 500ML
Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dzięki temu, że jest tłoczony w niskiej temperaturze, zachowuje cenne właściwości, które znane były już w starożytnym Rzymie.
Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i powinny stanowić codzienne uzupełnienie diety. Są aromatyczne i posiadają naturalny kolor. Oleje wielonienasycone, takie jak olej lniany nie nadają się do smażenia i powinny być stosowane na zimno. Oleje te należy przechowywać w lodówce, a przy zakupie wybierać te, które sprzedawane są w ciemnych butelkach (gwarantuje to zachowanie większości cennych właściwości i ochronę przed utlenieniem).
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO
Olej lniany jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególną uwagę zwraca obecność kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu.
Kwas ALA zaliczany jest do rodziny kwasów Omega-3. To ważny składnikiem w profilaktyce chorób serca. Kwasy Omega-3 oddziałują pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i dlatego są korzystne dla serca. Pobudzają do działania także układ odpornościowy.
Olej lniany jest źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki.
ZASTOSOWANIE
- Olej lniany powinno się spożywać na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani smażyć na nim potraw, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości, a może nawet być szkodliwy.
- Powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
- dodatek do sałatek i surówek (na zimno)
- do koktajli
- do pocierania pieczywa
- jako substytut oliwy w potrawach
- dodatek do zup
- do kasz lub ziemniaków
- do past