Olej lniany zimnotłoczony 1000 ml TARGROCH
Dlaczego warto po niego sięgać?
✅ Tłoczony metodą na zimno olej lniany jest wyciskany ze starannie wyselekcjonowanych nasion tej rośliny.
✅ Jego właściwości mają zbawienne działanie na zdrowie ludzkie.
✅ Produkt jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
✅ Posiada charakterystyczny, lekko goryczkowy smak.
Sposób podawania
Może być używany jako dodatek do:
- sałatek,
- surówek,
- sosów,
- past serowych,
- dipów,
- gotowanych warzyw,
- potraw serwowanych na zimno
- oraz dań rybnych.
✅ Nie trzeba dawać go dużo do sałatek, aby osiągnąć upragniony efekt. Można połączyć go także z olejem z pestek dyni lub rzepakowym, dodając dwa rodzaje oleju do jedzenia. Pomidory, ogórki, sałata, kukurydza, czerwona lub zielona papryka oraz olej z pestek dyni tworzą doskonałą sałatkę, która niejednej osobie przypadnie do gustu.
✅ Nie powinno się na nim smażyć – traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.
Wartości odżywcze oraz składniki mineralne
✅ Porcja 100 ml to aż 884 kcal, a wśród nich znajdują się:
- Tłuszcz: 100 g, (w tym: 9 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 68 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 18 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz 0,1 g kwasów tłuszczowych trans),
- Białko: 0,1 g.
✅ W każdych 100 ml oleju lnianego znajduje się:
- Wapń: 1 mg.
Informacje o produkcie:
✅ Waga: 1000 ml
✅ Producent: firma Oleofarm
✅ Kraj pochodzenia oraz butelkowania: Polska
✅ Sposób przechowywania: według zaleceń producenta olej lniany powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania to 4-10°C. Produkt należy trzymać w szczelnie zamkniętej butelce oraz unikać ekspozycji na działanie promieniowania słonecznego. Dzięki temu na olej lniany zachowa swoją świeżość, właściwości lecznice oraz walory smakowe na dłużej. Po pewnym czasie na dnie butelki może wytrącić się naturalny osad. Jest to naturalną reakcją w związku z czym olej w dalszym ciągu jest zdatny do spożywania.
✅ Informacje o alergenach: brak alergenów i innych czynników powodujących reakcje alergiczne. Nadmierne spożycie (zwłaszcza doustnie i na czczo, może spowodować rozwolnienie.