OLEJ LNIANY ZIMNOTŁOCZONY 500ML
Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dzięki temu, że jest tłoczony w niskiej temperaturze, zachowuje cenne właściwości, które znane były już w starożytnym Rzymie.
Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i powinny stanowić codzienne uzupełnienie diety. Są aromatyczne i posiadają naturalny kolor. Oleje wielonienasycone, takie jak olej lniany nie nadają się do smażenia i powinny być stosowane na zimno. Oleje te należy przechowywać w lodówce, a przy zakupie wybierać te, które sprzedawane są w ciemnych butelkach (gwarantuje to zachowanie większości cennych właściwości i ochronę przed utlenieniem).
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO
Olej lniany jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególną uwagę zwraca obecność kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu.
Kwas ALA zaliczany jest do rodziny kwasów Omega-3. To ważny składnikiem w profilaktyce chorób serca. Kwasy Omega-3 oddziałują pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i dlatego są korzystne dla serca. Pobudzają do działania także układ odpornościowy.
Olej lniany jest źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki.
ZASTOSOWANIE
Olej lniany powinno się spożywać na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani smażyć na nim potraw, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości, a może nawet być szkodliwy.
Powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
dodatek do sałatek i surówek (na zimno)
do koktajli
do pocierania pieczywa
jako substytut oliwy w potrawach
dodatek do zup
do kasz lub ziemniaków
do past