Olej lniany
Olej lniany powstaje z ziaren lnu brązowego tłoczonych na zimno, tzn. w temperaturze do 40°C. Dzięki tej metodzie olej nie traci swych cennych właściwości. Jest to produkt w 100% naturalny, nierafinowany i bez dodatku konserwantów.
- Olej lniany jest niezwykle bogatym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (około 60%), Omega-6 i Omega-9, które są budulcem komórek organizmu i tkanki mózgowej, a których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie. Istotne jest, iż olej ten wyrównuje poziom kwasów tłuszczowych omega – 6 do omega – 3, do właściwych proporcji.
- W profilaktyce chorób układu krążenia zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, obniża tzw. „zły cholesterol”
- Może zapobiegać chorobom nowotworowym, zwłaszcza rakowi piersi i prostaty – poprzez silne działanie antyoksydacyjne.
- Wspomaga leczenie w chorobie Alzheimera czy Parkinsona.
- Działa przeciwkamiczo w pęcherzyku żółciowym
- Stosowany na skórę przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie.
- Łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego.
Pojemność: 250ml
Zastosowanie: Olej lniany spożywać należy wyłącznie na zimno, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje składniki odżywcze. Służy jako dodatek do wszelkich potraw na zimno: sałatek, kanapek, twarogów, jogurtów, gotowanych warzyw, w znanej i cenionej diecie dr Budwig.
Dawkowanie: Przyjmuje się, że powinno się stosować 2-4 łyżki dziennie oleju, a leczniczo 6-8 łyżek.
Przechowywanie: Olej lniany należy przechowywać w lodówce, w butelce z ciemnego szkła. Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące od daty produkcji
Producent: Sativa ul. Tysiąclecia 78 39-200 Dębica
Informacje publikowane na tej stronie nie stanowią porad o charakterze medycznym. Treści tu zawarte nie mogą być traktowane jako specjalistyczne informacje i porady medyczne lub farmaceutyczne, ani jako forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia; nie zastępują badań lekarskich ani konsultacji z lekarzem