OLEJ LNIANY 250 ML BIO
Olej Lniany BIO powstaje w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego.
Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i specyficznym smakiem. Nie jest tak popularny jak rzepakowy, słonecznikowy czy kokosowy, co wynika z jego odmiennego zastosowania. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swój naturalny skład, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.
Często używany do sałatek. Zachowuje właściwości lnu.
Olej lniany w trakcie obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości i nie powinien być wykorzystywany do smażenia potraw.
- Doskonale nadaje się jednak do przyrządzania dressingów. Każda sałatka wzbogacona o łyżkę lub dwie zyska głębszego smaku, stanie się bardziej odżywcza, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej przyswajalne.
- Innym sposobem na wykorzystanie zimnotłoczonego oleju lnianego jest przygotowanie domowego majonezu lub dodanie niewielkiej ilości do twarożków czy koktajli. Tak podany olej stanie się atrakcyjny nawet dla wybrednych maluchów i sceptyków kuchennych eksperymentów.
Składniki:
- Ekologiczny olej z nasion lnu 100%
Objętość netto: 250ml
Wartości odżywcze w 100g
- Wartość energetyczna 3698 kJ / 884 kcal
- Tłuszcz 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
- Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
- Błonnik 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.