Olej lniany 250 ML BIO
Olej Lniany BIO powstaje w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i specyficznym smakiem. Nie jest tak popularny jak rzepakowy, słonecznikowy czy kokosowy, co wynika z jego odmiennego zastosowania. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swój naturalny skład, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.
Często używany do sałatek. Zachowuje właściwości lnu.
Objętość netto: 250ml
Wartości odżywcze w 100g
- Wartość energetyczna 3698 kJ / 884 kcal
- Tłuszcz 100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
- Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
- Błonnik 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g
Olej lniany w trakcie obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości i nie powinien być wykorzystywany do smażenia potraw. Doskonale nadaje się jednak do przyrządzania dressingów. Każda sałatka wzbogacona o łyżkę lub dwie zyska głębszego smaku, stanie się bardziej odżywcza, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej przyswajalne. Innym sposobem na wykorzystanie zimnotłoczonego oleju lnianego jest przygotowanie domowego majonezu lub dodanie niewielkiej ilości do twarożków czy koktajli. Tak podany olej stanie się atrakcyjny nawet dla wybrednych maluchów i sceptyków kuchennych eksperymentów.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.