Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest charakterystycznego kokosowego zapachu. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów.
Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G: Wartość energetyczna 900 kcal Tłuszcz 100 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 92 g Węglowodany 0 g Białko 0 g Błonnik 0 g Sól 0 g
STOSOWANIE:
Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa zamiast masła, lub margaryny oraz do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
W kosmetyce: Olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
SKŁAD: Kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowej)