Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego to:
- działanie antybakteryjne – wiele osób uważa olej kokosowy za naturalny antybiotyk. Zawiera on kwas laurynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Olej kokosowy może więc skutecznie powstrzymać rozwój szkodliwych bakterii, wywołujących próchnicę, czy infekcje jamy ustnej. Niektóre badania naukowe wykazały, że olej kokosowy może nawet zwalczać gronkowca złocistego, częstą przyczynę chorób skóry, wirusy odpowiedzialne za opryszczkę, odrę, grypę, czy wirusa HPV. Możliwe jest również, że olej kokosowy pomoże zwalczyć przewlekłą grzybicę stóp.
- leczenie demencji – olej kokosowy może wspomóc leczenie chorób wynikających z pracy mózgu, jak np. Parkinsona i Alzheimera. Może to być możliwe dzięki trójglicerydom średniołańcuchowym. Spożywanie oleju kokosowego może więc znacząco poprawić funkcje poznawcze np. u osób chorych na Alzheimera;
- cukrzyca – dzięki zawartości kwasów MCT olej kokosowy jest trawiony z pominięciem insuliny, a zatem nie podnosi jej poziomu we krwi. Z tego względu jest on polecany osobom chorym na cukrzycę oraz w stanie przedcukrzycowym. Dodatkowo olej kokosowy pomaga w utracie wagi, co również jest bardzo istotne w profilaktyce cukrzycy typu 2;
- przyspieszenie gojenia ran – olej kokosowy może przyspieszyć proces powstawania nowego nabłonka na ranach. Ponadto pobudza on aktywność enzymów antyoksydacyjnych i stymuluje produkcję włókien kolagenowych w nowej tkance. Jest on zalecany np. w leczeniu oparzeń;
- łagodzenie napadów padaczkowych – kwasy MCT są przenoszone prosto do wątroby, gdzie są przekształcane w ciała ketonowe, stosowane powszechnie u pacjentów z padaczką. Mają one wprowadzić pacjenta w stan ketozy i pozwalają na włączenie do diety większej ilości węglowodanów. Duża ilość ciał ketonowych w diecie ma wpływ na obniżenie ilości napadów padaczkowych u dzieci.
Olej kokosowy pozyskiwany jest z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze poniżej 25°C przybiera postać stałą o białym kolorze, stąd nazywany jest czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu, olej staj się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Olej kokosowy bezzapachowy najlepiej sprawdza się do smażenia (idealny zamiennik tradycyjnego oleju czy oliwy z oliwek). Ze względu na brak zapachu oraz smaku kokosa, jest on dużo bardziej uniwersalny od oleju zimnotłoczonego, który swój aromat przenosi na przyrządzane potrawy.