Olej Konopny Zimnotłoczony Hempbroker
250ml
Olej kokosowy zimnotłoczony, nierafinowany to jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów. Swoją sławę zawdzięcza zawartości trójglicerydów o średniej długości łańcuchów (MCT), których spożywanie niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Czysty, naturalny olej kokosowy na zimno tłoczony jest otrzymywany całkowicie z miąższu owoców palmy kokosowej.
Olej kokosowy nierafinowany zimnotłoczony korzystnie wpływa na układ trawienia, poprawiając funkcjonowanie wątroby, a także chroniąc nerki. Zimnotłoczone oleje kokosowe mają także udowodnione działania przeciwzapalne. Pomag a w utrzymaniu zdrowia kości, a także wpływa na podniesienie energii. Poza zastosowaniem spożywczym zimnotłoczony olej kokosowy nierafinowany można także wykorzystać do pielęgnacji ciała. Pomaga w regeneracji włosów i doskonale natłuszcza ciało. Bardzo pop ularne są także masaże wykorzystujące olej kokosowy. Sklep internetowy oferuje słoik o pojemności 900 ml.
Poprawia trawienie
Olej kokosowy może usprawnić nasz układ trawienny. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nasycone mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dzięki temu pomagają przywrócić harmonie w naszym układzie trawiennym. Dodatkowo zwiększa wchłanialność minerałów oraz witamin.
Wzmacnia wątrobe
Jest wiele sposobów wpływania oleju kokosowego na poprawę stanu naszej wątroby. Jednym z nich jest jej odciążanie poprzez ułatwianie usuwania toksyn i szkodliwych patogenów z organizmu za pomocą obecnych w nim trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT).
Drugim czynnikiem może być przyczynienie się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, co znacznie odciąża wątrobę, które normalnie odpowiedzialna jest za ich regulowanie. Dodatkowo MCT poprawiając profil lipidowy zmniejszają ryzyko zapychania się wątroby przez cholesterol.
Chroni nerki
Nerki to bardzo ważny organ odpowiedzialny za usuwanie wraz z moczem odpadów oraz zatrzymywanie w nim ważnych metabolitów. W przypadku zaburzeń ich pracy wszelkie toksyny zamiast być usuwane gromadzą się w naszym organizmie powodując puchnięcie twarzy, rąk, stóp lub kostek. Innymi objawami zaburzenia pracy nerek może być podwyższone ciśnienie, częste oddawanie moczu, jego ciemne zabarwienie lub ból podczas jego oddawania. Do grupy osób szczególnie narażonych na choroby nerek zaliczane są osoby z cukrzycą i nadciśnieniem. Jak wiemy olej kokosowy może działać leczniczo na obydwie te choroby poprzez stabilizowanie poziomu cukru we krwi oraz regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Osoby ze schorzeniami nerek zwykle mają też obniżony układ odpornościowy. Toksyny, które gromadzą się w organizmie gromadzą się nadmiernie go przeciążając przez co są one bardziej podatne na kolejne infekcje. Jako, że zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy o średniej długości łańcuchów (MCT) mają w swoim składzie lipidy o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak kwas kaprynowy, kaprylowy oraz laurynowy mogą znacząco odciążyć nerki, a co za tym idzie poprawić ich odporność. Dodatkowo trójglicerydy MCT mogą dostawać się do układu moczowego zwalczając żyjące tam bakterie. Badania kliniczne potwierdziły również korzystny wpływ stosowania oleju kokosowego na kamienie nerkowe, który wpływa na ich rozpuszczanie, przez co mogą być one łatwiej wydalane z organizmu.
Działa przeciwzapalnie
Szacuje się, że liczba osób cierpiących na choroby stawów w Polsce może sięgać nawet 8 milionów. Przyczynami ich występowania zazwyczaj są zaburzenia ilości i jakości chrząstki stawowej. Zwykle jej ubytki stają się odczuwalne po 40 roku życia. Jednak jeśli zbytnio przeciążamy stawy, na przykład regularnie uprawiając sport, może wystąpić to znacznie szybciej.
W przypadku oleju kokosowego, to nie zastąpi nam kolagenu w diecie, ale może znacznie obniżyć stan zapalny i zmniejszyć obrzęk w stawach za sprawą obecnego w nim kwasu laurynowego. Niszcząc przy tym przyczynę bólu i poprawiając nasz komfort w ciągu dnia. Istnieją dwie metody stosowania oleju kokosowego. Pierwszą z nich jest regularne spożywanie oleju, które przyczynia się do zmniejszenia zakażenia w organizmie, czyli jednego z głównych przyczyn stanów zapalnych stawów. Drugi sposób to stosowanie miejscowe. W tym celu zaleca się wtarcie oleju kokosowego w chory staw w czasie kiedy jest on najbardziej giętki. Świetną porą do tego zabiegu jest czas tuż po kąpieli.
Wzmocnia kości i zęby
Olej kokosowy może też pomóc w odbudowie struktury kości i zębów poprzez zwiększanie wchłanialności wapnia i magnezu z pożywienia, co może być zbawienne dla osób dotkniętych osteoporozą. Korzystny wpływ na strukturę kości mają również zawarte w nim przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać ich skład i zapobiegają jej utracie w wyniku zmian hormonalnych.
Można go też zastosować w walce z próchnicą w jamie ustnej. W tym celu możesz zastosować olej kokosowy jako płyn do płukania ust. Wystarczy przepłukać usta przez 30 sekund. Następnie należy wypluć jej zawartość w celu pozbycia się chorobotwórczych bakterii.
Olej kokosowy poprawia funkcje mózgu?
Nasz mózg w okołu 60% składa się właśnie z tłuszczu. Jego poprawne funkcjonowanie w dużej mierze zależy od odpowiedniej jakości tłuszczów w diecie. Niektórzy przeciwnicy oleju kokosowego zarzucają mu wpływ na podwyższenie cholesterolu całkowitego (przez podniesienie dobrego cholesterolu HDL), co jak co ale poziom wyższy poziom cholesterolu dla naszego mózgu jest bardzo korzystny. Liczne badania pokazują, że u osób z niskim cholesterolem odnotowuje się większy współczynnik samobójstw, depresji, demencji i wielu chorób neurodegeneracyjnych.
Istotną role w stymulacji pracy naszego mózgu odgrywają ciała ketonowe, które powstają w wyniku metabolizowania kwasów tłuszczowych MCFA. Okazuje się, ze mogą one być bardziej wydajnym źródłem energii niż glukoza, ponieważ znacznie łatwiej przekraczają barierę krew-mózg oraz są bardziej stabilnym źródłem energii od glukozy. Przez co nasz mózg jest w stanie pracować optymalnie znacznie dłużej.
Wiele badań udowadnia, że olej kokosowy może być wykorzystywany w leczeniu tak poważnych schorzeń neurodegeneracyjnych jak demencja i alzheimer. Z wiekiem nasza zdolność wchłaniania glukozy przez komórki mózgu maleje, co prowadzi do chorób neurodegeneracyjnych.
Wystąpienie tych dwóch chorób może być związane z insulinoodpornością, biorącą się z długotrwałego spożywania cukrów prostych i węglowodanów rafinowanych. Spożywanie oleju kokosowego bogatego w MCT powoduje wytwarzanie w organizmie ciał ketonowych, które stanowią doskonałe źródło energii dla mózgu. Stosowanie oleju kokosowego i diety ketogenicznej sprzyja poprawie zdolności poznawczych, koncentracji i pamięci.
Podwyższa poziom energii
Chyba najbardziej widoczną zmianą po rozpoczęciu stosowania oleju kokosowego, jest nagły przypływ energii. Sekret tkwi w szczególnych właściwościach MCFA, które metabolizowane są zupełnie inaczej niż kwasy tłuszczowe długołańcuchowe (LCFA).
Metabolizm tłuszczy długołańcuchowych jest znacznie bardziej złożony i wymaga użycia znacznie większej ilości enzymów. W przypadku MCFA przebiega to znacznie wydajniej i są one w zasadzie kierowane bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcane są w ciała ketonowe. Najważniejsze jest to, że organizm preferencyjnie wykorzystuje je jako paliwo i w zasadzie nie magazynuje ich w kance tłuszczowej jak to ma miejsce w przypadku kwasów tłuszczowych długołańcuchowych (LCFA). Ich prosta struktura sprawia, że są one metabolizowane znacznie szybciej przez co oszczędzamy masę energii, która nie musi być metabolizowana w niekorzystny dla nas sposób.
Badanie przeprowadzone przez Langone Medical Center z kwietnia 2009 roku udowodniło, że kwasy tłuszczowe MCFA dzięki swojej łatwości trawienia mogą znacząco poprawić naszą wytrzymałość podczas ćwiczeń siłowych jak i tych o średniej aktywności poprzez wpływanie na zmniejszenie poziomu kwasu mlekowego wytwarzanego przez mięśnie. Nie bez powodu jest on co raz bardziej docenianym paliwem wśród sportowców.
Pomaga zrzucić kilogramy
Olej kokosowy może pomóc nam zredukować wagę na wiele sposobów. Po pierwsze dostarcza on są one mniej kaloryczne od tych długołańcuchowych. Po drugie kwasy tłuszczowe MCFA nie mają tendencji do gromadzenia się w tkance tłuszczowej w przeciwieństwie do długołańcuchowych. Po trzecie olej kokosowy jest termogeniczny, co oznacza, że zwiększa on wydatki energetyczne. Dzięki temu nasza tkanka tłuszczowa jest spalana znacznie wydajniej. Kolejnym aspektem jest jego wpływ na apetyt. Powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe powodują uczucie sytości po posiłku, jednak badania potwierdzają, że kwasy tłuszczowe MCFA hamują apetyt jeszcze skuteczniej.