Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia nierafinowany
- Naturalna biała barwa
- W temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz
- Charakterystyczny, kokosowy zapach
- Bardzo trwały
- Odporny na wysoką temperaturę
- Można przechowywać niemal w każdych warunkach
- Zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego
- Wspiera odporność
- Źródło tłuszczów nasyconych (MCT)
- Wspomaga metabolizm
Zalety Tłuszczów MCT
- W całości metabolizowane przez wątrobę
- Nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej
- Wchłaniają się szybko do krwioobiegu
- Tworzą mniejsze cząsteczki, niż inne kwasy tłuszczowe
- Trawione są bez enzymów trawiennych (żółć i lipaza trzustkowa)
- Rozkładają się bardzo szybko
- Wspierają wchłanianie witaminy E, magnezu i wapnia
Zastosowanie
- Smarowanie pieczywa
- Smażenie (nie pali się i nie jełczeje)
- Ciasta, torty i czekoladowe desery
- Dressingi i sosy sałatkowe