Okra Ketmia jadalna Burgundy 2g
Okra zwana ketmią jadalną to ciekawa roślina jednoroczna o wzniesionych pędach długości około 1m., mająca zastosowanie jako warzywo, roślina ozdobna i zioło. Z kątów liści w okresie letnim wyrastają żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach. Owocem jest torebka w kształcie palca dorastająca do 30cm długości, koloru bordowego. Owoce zbieramy gdy są jeszcze niedojrzałe i miękkie. Są wówczas delikatnym warzywem. Można je gotować, smażyć, dusić, suszyć, marynować i konserwować. Podczas gotowania robi się kleista, dlatego jest polecana jako składnik potraw dla osób mających problemy żołądkowe. Najlepiej rośnie na miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatru. Wysiew w kwietniu, zbiór od lipca do sierpnia.
- Nazwa łacińska: Hibiscus esculentus
- Termin wysiewu: IV
- Termin zbioru: VII - VIII
- Waga: 2g
- Data ważności: 10-2026
- Producent: PNOS Ożarów Mazowiecki
- Kod kreskowy: 5904232009365
Zdjęcia mągą być poglądowe. Wszystkie szczegóły w opisie aukcji.