Okładniczki w sosie własnym 115g
Złowione na wolności i pakowane ręcznie, esencja morskiej świeżości w każdej puszcze.
INFORMACJE
- Nazwa oryginalna: Lingueirão ao natural.
- Masa netto: 115 g (po odsączeniu 63 g).
- Skład: Okładniczki, woda. sól.
- Marka: Miss Can (Portugalia).
- Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
- Certyfikaty: MSC.
- Najlepiej spożyć przed: 2026.12.31. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
MISS CAN
Miss Can to portugalska firma o ponadstuletniej rodzinnej tradycji. Specjalizuje się w konserwowaniu sardynek, tuńczyków, makreli, dorsza, ostroboka, pstrąga i owoców morza. W 2015 roku firma zdobyła nagrodę Arla Food Innovation Challenge w konkursie organizowanym przez Creative Business Cup, inicjatywie nagradzającej nowatorskie pomysły poprawiające jakość jedzenia na świecie. W 2016 roku firma otworzyła w Lizbonie petiscarię serwującą własne wyroby. W 2022 roku miejsce to zdobyło nagrodę »Travellers’ Choice« portalu Trip Advisor. Puszki są przygotowywane metodą tradycyjną. Na początku ryby albo owoce morza są umieszczane w zbiornikach z roztworem wody i soli morskiej, aby nabrały właściwego smaku i tekstury. Następnie są ręcznie czyszczone i gotowane na parze w całości. W kolejnym etapie są krojone, umieszczane w puszkach wraz z dodatkami pochodzącymi od lokalnych producentów i zalewane płynem (na przykład oliwą). Na koniec puszki są szczelnie zamykane i sterylizowane w temperaturze powyżej 100ºC.
DIETA
- Wartości odżywcze (na 100g): wartość energetyczna 435 kj / 103 kcal, tłuszcz 2,1 g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,61 g), węglowodany 2,3 g, (w tym cukry 0 g), białko 18,7 g, sól 1,6 g.
- Zdrowie: Wysoka zawartość białka, niska zawartość tłuszczu.
EKOLOGIA
- Pakowanie i wysyłka. Stosujemy materiały przyjazne środowisku. Używamy kartonów biodegradowalnych. Jako wypełniacz stosujemy materiał pochodzenia roślinnego (Skropak). Paragony drukujemy na papierze bezfenolowym. Do zaklejania przesyłek używamy taśm z papieru kraft, które podlegają recyklingowi, z klejem na bazie kauczuku. Aplikowane przez nas etykiety są łatwo odlepne, kartony można zatem wykorzystać ponownie.
- Zero śmieci. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. W wyższych puszkach bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek, w niższych: rzeżucha czy koperek.
PROFITY
- Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas, mierzony w latach. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu spożycia, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
- Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Mogą być zarówno podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.