PRODUKT: Kiszone ogórki gruntowe z własnego gospodarstwa
POJEMNOŚĆ: 700 ml
SKŁAD: Ogórki, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól kłodawska niejodowana, chili.
Ogórki kiszone (kwaszone) mają wiele właściwości zdrowotnych i niewiele kalorii. W związku z tym warto na stałe włączyć je do diety. Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Ogórki, które oferuję pochodza z mojego pola. Niczym nie pryskane i uprawiane tak jak uprawiał igórki mój dziadek, który nigdy nie stosował żadnych nawozów, a jedynie naturalną słomę z kurnika. Ogórki podlewane wodą z własnego ujęcia ze studni.
Kiszone od razu w słoikach z dodatkiem przypraw. Te ogórki są wyjątkowo smaczne, ostre ale nie tak żeby nie można ich było zjeść, chrupkie, a przede wszystkim ekologiczne.
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone ?
Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym (11kcla/100 g), są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, bo cukier w nich zawarty w procesie fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy. Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.
– dzięki niewielkiej ilości kalorii ogórki kiszone świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się
– są naturalnym probiotykiem
– wzmacniają odporność organizmu
– oczyszczają organizm
– dzięki obecności kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową
– ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zapobiegają zaparciom i pozostawiają uczucie sytości na dłużej
– dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B
– obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
– poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
– zapobiegają anemii