Ogórek Polan
Ogórek Polan to odmiana średnio wczesna, plenna. Owoce cylindryczne, lekko błyszczące z jasnymi, ledwie widocznymi smugami i małymi kolcami, idealne do konserwowania, utrzymują zieloną barwę. Osiągają długość do 8 cm, są odporne na żółknięcie Wykazuje się również dużą odpornością na parcha dyniowatych. Zalety:
- Nadaje się do kwaszenia,
- Odporność na choroby,
- W 100g jest tylko 15 kcal,
- Regularne ich spożywanie pozwala obniżać cukier we krwi.
Ciekawostki:
- Ogórki wykorzystywane są również w kosmetyce. Zwłaszcza polecane osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ regulują pracę gruczołów łojowych, redukując wydzielanie sebum, a także koją podrażnienia, podobnie działa to przy pielęgnacji włosów.
- Ogórki utleniają witaminę C, dlatego jeśli chcemy ją przyjmować w odpowiedni sposób z warzyw takich jak np. papryka, nie należy ich łączyć z ogórkiem w swoich daniach.
- Ogórki kiszone poprawiają odporność i kondycję całego organizmu, jednak jedząc je należy pamiętać o soli, która się w nich znajduje, w za dużej ilości szkodzi ona zdrowiu.
Wysiew:
- Siać w maju w rozstawie 120-150 x 10 cm.
- Przy zbyt gęstym siewie, konieczna jest przerywka.
- Zbiory w lipcu-sierpniu.
- Wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, w pierwszym roku po oborniku.