Ogórek konserwowy Anulka
Ogórek konserwowy Anulka to odmiana gruntowa średnio wczesna. Owoce drobne, kształtne, z małymi kolcami. Wymagają codziennego zbioru. Bardzo dobra do konserwowania i sałatek. Wykazuje się dużą odpornością na choroby. Zalety:
- Odmiana na korniszony,
- Odporność na choroby,
- W 100g jest tylko 15 kcal,
- Regularne ich spożywanie pozwala obniżać cukier we krwi.
Ciekawostki:
- Ogórki wykorzystywane są również w kosmetyce. Zwłaszcza polecane osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ regulują pracę gruczołów łojowych, redukując wydzielanie sebum, a także koją podrażnienia, podobnie działa to przy pielęgnacji włosów.
- Ogórki utleniają witaminę C, dlatego jeśli chcemy ją przyjmować w odpowiedni sposób z warzyw takich jak np. papryka, nie należy ich łączyć z ogórkiem w swoich daniach.
- Ogórki kiszone poprawiają odporność i kondycję całego organizmu, jednak jedząc je należy pamiętać o soli, która się w nich znajduje, w za dużej ilości szkodzi ona zdrowiu.
Wysiew:
- Siać w maju w rozstawie 80-120 x 10 cm.
- Przy zbyt gęstym siewie, konieczna jest przerywka.
- Zbiory w lipcu-wrześniu.
- Wymaga gleb próchnicznych, zasobnych w wodę, przepuszczalnej i ciepłej.