Kiwano OGÓREK AFRYKAŃSKI
Toraf
Kiwano jest jednorocznym pnączem o niewielkich, żółto-pomarańczowych kwiatach, swoim pokrojem przypominającym popularne ogórki lub melony.
Kolczaste ozdobne owoce osiągają masę średnio 200-300g, początkowo są ciemnozielone a w końcowy etapie wzrostu osiągają kolor żółtopomarańczowy. Miąższ o zapachu banana i smaku kiwi jest smaczny i soczysty, z dużą ilością jadalnych pestek. Kiwano można spożywać na surowo, dodawać do napojów, sałatek owocowych lub deserów. Dojrzałe owoce mają niezwykle duże walory dekoracyjne, dobrze prezentują się w kompozycjach z innymi dyniami.
Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach lub tunelach foliowych lub w ciepłe lata w gruncie. Wysiew pod osłony na gł. 1 cm III-IV, lub bezpośrednio do gruntu po 15 V. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe od połowy maja.
Siew: III-V
Zbiór: VIII-X
Rozstawa: 60x100 cm
Wysokość: 2 m
Masa netto: 0,3g