Przedmiotem aukcji jest komplet
Ochrona
zdrowia świń plus
Choroby świń
Tytuł |
Ochrona zdrowia świń |
Autor |
Zygmunt Pejsak
|
Wydawca |
Polskie Wydawnictwo Rolnicze
|
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
663 |
Wymiary |
170x240mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-917900-7-6
|
![]()
Podręcznik „Ochrona zdrowia świń" przeznaczony jest dla lekarzy weterynarii
sprawujących opiekę nad hodowlą, chowem i produkcją tego gatunku. Książka
ta jest istotnym rozszerzeniem wydanego pięć lat temu opracowania pt.
„Choroby świń".
Poza
umieszczeniem nowych rozdziałów, np. zatrucia, choroby genetyczne, pasze
lecznicze, znieczulanie etc., rozdziały już istniejące uzupełniłem o
jednostki chorobowe, które pojawiły się w Polsce i na świecie, licząc od
poprzedniego wydania. W ślad za uwagami Kolegów, lekarzy weterynarii, w
znaczącym stopniu poszerzyłem i sprecyzowałem zasady postępowania, przede
wszystkim w zakresie profilaktyki i terapii chorób. Zdając sobie sprawę z
nowych wyzwań związanych z obszarami, które dotychczas obce były większości
lekarzy weterynarii, a które aktualnie stają się naszym „chlebem
powszednim", stosunkowo dużo miejsca poświęciłem kwestiom związanym z
warunkami utrzymania zwierząt i paszami leczniczymi. Zmieniająca się rola
lekarza weterynarii wymaga znajomości nie tylko zagadnień ściśle
weterynaryjnych, ale także obszernej wiedzy z zakresu organizacji i
zarządzania produkcją świń, stąd duże fragmenty książki również temu zostały
poświęcone.
Wielką
zaletą jest nowoczesne ujęcie problematyki ogólnej, w tym problemów
dotyczących zapobiegania chorobom poprzez stwarzanie dobrostanu i
promujących wysoki poziom rezystencji zwierzęcia, warunków środowiskowych
oraz sprzyjających zdrowiu technologii produkcji trzody chlewnej. W tej
samej konwencji mieszczą się dane z obszaru immunoprofilaktyki, podbudowane
wiedzą z zakresu immunologii i wakcynologii. Do problematyki tej dołącza
obszerny dział dotyczący doboru i stosowania antybiotyków, jak też
możliwości przeciwdziałania skutkom wycofania antybiotykowych stymulatorów
wzrostu. W części ogólnej omówiono budowę i fizjologię układu rozrodczego,
oddechowego i pokarmowego. Przedstawiono również elementy z zakresu hodowli
i chowu istotne zarówno dla lekarza weterynarii, jak i hodowcy świń - w
aspekcie zapewnienia optymalnej i efektywnej produkcji trzody chlewnej.
Część
szczegółowa poświęcona jest chorobom wirusowym, bakteryjnym, pasożytniczym,
jak również chorobom skóry, chorobom niezakaźnym i zatruciom. Dodać należy,
że ostatni z wymienionych tematów po raz pierwszy, w porównaniu do wydania z
2002 r., został ujęty w opracowaniu podręcznikowym.
Ważny
dział, opracowany z uwzględnieniem osiągnięć biologii molekularnej i
genomiki, dotyczy rozpoznawania chorób świń. Tematyka ta w takim ujęciu nie
była uwzględniana w „Chorobach świń".
Nowe są
rozdziały odnoszące się do problematyki weterynaryjnego, urzędowego nadzoru
nad stadami świń, zwłaszcza w gospodarstwach wielkotowarowych oraz zasady
nadzoru weterynaryjnego nad chlewniami zarodowymi i w tuczarniach.
Analogicznie, w nowym ujęciu, zaprezentowane zostały informacje o kierowaniu
rozrodem, z uwzględnieniem metod biotechnologicznych.
Ważny
praktycznie rozdział stanowi przedstawienie metod znieczulania świń.
Tytuł
|
Choroby świń
|
Autor
|
P.G.G. Jackson, P.D.
Cockcroff wyd. I polskie, red. M. Fabisiak |
Wydawca
|
Elsevier Urban &
Partner Sp. z o.o. |
Rok wydania
|
2009
|
Liczba stron
|
310
|
Wymiary
|
205x285mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
978-83-7609-089-4
|
Choroby świń to zwięzłe
kompendium skupiające najistotniejsze informacje dotyczące zagadnień
związanych z profilaktyką i leczeniem chorób świń.
W książce zaprezentowano
praktyczne podejście do problemów, jakie może napotkać lekarz weterynarii
zajmujący się leczeniem trzody chlewnej. Wiedza tu zawarta została
uzupełniona bogactwem fotografii, które w jasny sposób ilustrują poruszane
w publikacji zagadnienia.
Szczególnie wartościowe
wydają się rozdziały, które nie mają swojego odpowiednika w dotychczasowym
krajowym piśmiennictwie hyopatologicznym. Poruszają one między innymi
problematykę organicznej produkcji świń lub - wciąż w Polsce egzotycznego,
ale z czasem z pewnością zyskującego na znaczeniu - podejścia do świni jako
do pacjenta przynależnego do kategorii zwierząt towarzyszących.
Książka ta, której
odbiorcami są lekarze weterynarii oraz studenci wydziałów medycyny
weterynaryjnej, a zapewne również hodowcy trzody chlewnej, stanowi
niewątpliwie wartościową pozycję we wciąż skromnej biblioteczce
polskojęzycznych wydawnictw dotyczących medycyny zwierząt gospodarskich.
Można się spodziewać, że będzie ona pomocna w sprawowaniu opieki nad
zdrowotnością stad świń oraz w rozpoznawaniu chorób u tego gatunku.
Michał Fabisiak
Ponad 250 kolorowych
ilustracji w nowoczesny sposób obrazuje charakterystyczne objawy i stany
patologiczne. W osobnym rozdziale omówiono szczegóły badania fizykalnego
indywidualnego zwierzęcia. Każdy układ narządów przedstawiono osobno, ze
szczególnym uwzględnieniem objawów klinicznych, diagnostyki i leczenia.
Uwzględniono m.in. zagadnienia rozrodu świń, znieczulenia okołooperacyjnego
oraz choroby hematologiczne; szczególną uwagę poświęcono takim sytuacjom,
jak chów wolnowybiegowy i ekologiczny, a także utrzymywaniu świń jako
zwierząt towarzyszących. Scharakteryzowano badanie próbek mięsa, eutanazję i
badanie pośmiertne.