Płatki róż zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają barwnik. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Róże są bogate także w witaminę C, która wzmacnia odporność.
ocet z kwiatu dzikiej róży właściwości:
Wspomaga układ odpornościowy – dzięki dużej zawartości witaminy C przeciwdziała infekcjom, a w razie zachorowania, pomaga łatwiej się z nimi uporać;
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo – skutecznie zapobiega infekcjom wywoływanym m.in. przez bakterie E. Coli;
Jest naturalnym probiotykiem – korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit; przeciwdziałając problemom po i w trakcie antybiotykoterapii oraz w biegunkach i zaparciach;
Wspomaga odchudzanie – hamuje apetyt, a pobudzona nim perystaltyka jelit ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn;
Odkwasza organizm – żywy ocet winogronowy wyrównuje poziom pH organizmu, wspierając odporność i poprawiając ogólną kondycję i samopoczucie;
Ma działanie wzmacniające – reguluje pracę jelit, a co za tym idzie poprawia kondycję całego organizmu;
Pomaga oczyścić organizm z toksyn – dzięki zawartości przeciwutleniaczy niszczy wolne rodniki – przyczynę wielu chorób. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, udar, opóźnia procesy starzenia.
Skład:
Antyoksydanty, takie jak resweratrol, kwas chlorogenowy, katechinę, taninę, kwas propionowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy czy beta-karoten),
Bakterie probiotyczne,
Enzymy i aminokwasy,
Witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, P,
Makro i mikroelementy – potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo.
Dawkowanie :
warto pić go regularnie : od jednej do trzech łyżek stołowych dziennie. Ocet zawsze należy rozcieńczać wodą lub dodawać do potraw.
Przechowywanie – octy żywe najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Gdyby mocno pracowały, należy wstawić je do lodówki i szczelnie zakręcić – dojrzewanie powinno się uspokoić.
Pojemność: 250 ml