Ocet Ryżowy biały do Sushi, Sałatek, Marynat 150ml
Ocet ryżowy to niezwykle istotny składnik dobrego ryżu do sushi.
Ocet ten produkowany jest na bazie ryżu, dzięki czemu jego smak jest bardzo łagodny.
Najlepiej spożyć przed: 12/2022 (+/- 3 miesiące w zależności od partii)
Stosuje się go głównie do zakwaszania ryżu na sushi, by nadać mu słodko- kwaśny smak. Nie należy natomiast zapominać o jego innych zastosowaniach, takich jak dodatek do sałatek czy marynat. Doskonale sprawdza się również jako dressing.
Jak przygotować zaprawę do ryżu? To bardzo proste! Rozpuść cukier i sól w occie w proporcjach 6 łyżek octu, 3 łyżki cukru i łyżeczka soli na szklankę suchego ryżu.
Następnie zalej gotową zaprawą ugotowany, ciepły ryż, bardzo delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką rozmieszaj ryż, by połączył się z zaprawą.
Poczekaj do wystygnięcia i możesz zacząć rolować swoje maki.
Powodzenia!