OCET JABŁKOWY NIEPASTERYZOWANY, NIEFILTROWANY, EKOLOGICZNY 100% Z WŁOSKICH JABŁEK
Ocet jabłkowym zawiera enzymy,aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, a także witaminy i składniki mineralne takie jak : witamina B1, witamina B2, witamina B3, witaminaB5, witaminaB6, biotyna, kwas foliowy oraz witamina C. Ocet jabłkowy zawiera również sód, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Wystarczy jedna łyżka stołowa octu jabłkowego dziennie, aby poczuć jego cenne działanie na nasze zdrowie. Dobry ocet jabłkowy musi zawierać substancję złożoną z celulozy i bakterii kwasu octowego, która sprawia, iż jest mętny.
Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który ma działa antybakteryjne oraz antyseptyczne. Ocet jabłkowy tradycyjnie wykorzystywany był do czyszczenia różnego rodzaju powierzchni oraz odkażania ich. Był bardzo pomocny w leczeniu grzybicy paznokci, wszy, brodawek oraz infekcji ucha. Udowodniono , że ocet jabłkowy hamuje rozmnażanie bakterii chorobotwórczych, natomiast dopiero w stężeniach, które uszkadzają komórki skóry właściwej.
Octu jabłkowego nie powinno się pić bezpośrednio w dużych ilościach. Ocet jabłkowy najlepiej spożywać łyżkę lub 2 łyżki stołowe dodawać do szklanki wody i wypić na czczo albo do posiłku 1-2 razy dziennie. Ocet jabłkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, dań mięsnych, sałatek o dressingów.