BIOGO - sklep ekologiczny ze zdrową żywnością i suplementami
OCET JABŁKOWY BIO 250 ml - BIO FOOD
-zawiera dużą ilość polifenoli i witaminę E
-obniża stężenie glukozy
-ma właściwości antybakteryjne
-w kosmetyce jest wykorzystywany do dezynfekcji i oczyszczania
Ekologiczny, nieklarowany ocet jabłkowy uzyskiwany jest poprzez fermentację octową. Jest naturalnie mętny. Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych. Stosowany zewnętrznie jest wykorzystywany w kosmetyce, głównie do oczyszczanie i dezynfekcji. Wspomaga w zwalczanie wirusowych problemów z paznokciami, których możemy nabawić się w miejscach publicznych. Pomocny będzie również przy zawianiu i innych problemach z uszami. Może również pozytywnie wpłynąć na młodzieńcze problemy skórne oraz przebarwienia.
Produkt ten to świetne źródło witaminy E, która jest antyutleniaczem. Oznacza to, że ogranicza ilość wolnych rodników w organizmie, co wpływa na poprawienie odporności, pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Polifenole, które znajdują się w ich składzie również działają jako przeciwutleniacze, czyli są antyoksydantami. Jest to bardzo dobre wsparcie organizmu i pozwala mu lepiej radzić sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi środowiska z którymi się spotykamy. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy starzenia.
Ocet jabłkowy wpływa obniżająco na stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie octu może zwiększyć wrażliwość komórek, co w konsekwencji może zapobiegać wahaniom stężenia glukozy. Związane to jest z jego z tego właściwościami antybakteryjnymi.
CIEKAWOSTKI
Ocet jabłkowy możemy przygotować samodzielnie w domu. Będziemy do tego potrzebować 1kg kwaśnych jabłek, 1l wody oraz ok. 5 łyżeczek miodu. Jabłka należy umyć i pozbyć się gwiazd nasiennych. Jabłka zalewamy wodą i dodajemy miodu tak, żeby nie wystawały powyżej ich powierzchni. Naczynie w którym przygotowujemy ocet przykrywamy ściereczką i obwiązujemy z celu zabezpieczenia. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 4 tygodni, mieszając co jakiś czas płyn. Przez ten czas zachodzi proces fermentacji, gdy reakcja zajdzie o końca przestanie wytwarzać się piana na powierzchni. To będzie oznaczać, że ocet jest gotowy. Należy go wtedy przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Ocet robiony w domowych warunkach powinniśmy kontrolować, ponieważ istnieje ryzyko powstania pleśni – gdy tylko taką zauważymy należy zrezygnować z jego spożywania.
SKŁADNIKI
ocet z jabłek ekologicznych (5%).
UWAGA
Przed spożyciem wstrząsnąć.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 66,9 kJ / 16 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kw. tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 0,6 g
w tym cukry: 0,3 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,013 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. 4 st. C.
- Certyfikat BIO: CERTYFIKAT BIO
- Wegetariańskie: TAK
- Wegańskie: TAK
- Bez laktozy: TAK
- Bez cukru: TAK
- Bez soi: TAK
- Producent: BIO FOOD
- Kategoria: Zdrowa żywność i delikatesy/Octy, sosy i dipy/Octy/Ocet jabłkowy
- Waga z opakowaniem: 0.542 kg
Jesteśmy Biogo, najdynamiczniej rozwijającym się sklepem ekologicznym ze zdrową żywnością i suplementami diety w e-handlu w Europie Środkowo-Wschodniej. Oferujemy nie same produkty, a styl życia i inspiracje wynikające z naszych przeżyć i doświadczeń. Oferowany asortyment, jest odzwierciedleniem potrzeb związanych z tym jak pragniemy żyć i jakie postawy chcemy promować.