Manufaktura KORUS: nie przechwalamy się – tylko informujemy...
Uwaga dla kupujących: najlepiej składać zamówienia pod koniec tygodnia, ponieważ towar zawsze przekazujemy świeży, a jego ekspedycja w poniedziałek lub wtorek skraca czas transportu o dni wolne w weekend, co przy produktach spożywczych ma znaczenie.
OCET JABŁKOWY – samo zdrowie!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 szklanej buteleczki klarowanego octu jabłkowego o pojemności 330 ml.
[Ocet po odlaniu raz jest filtrowany.]
Ocet jabłeczny wytwarzamy metodą tradycyjną w kamionce lub szkle. Rozdrobnione owoce zalewa się wodą i pozostawia na kilka tygodni ze stałym dostępem tlenu. Pierwszym etapem produkcji octu jest krótka fermentacja alkoholowa drożdży, które przekształcają węglowodany w alkohol. Następnie, za sprawą bakterii fermentacji octowej alkohol fermentuje do postaci kwasu octowego. Produkt końcowy – ocet jabłkowy – ma żółtą barwę i jest naturalnie mętny. Charakteryzuje go kwaśny smak i zapach jabłek. Produkt napełniamy do buteleczek po jednym klarowaniu (wyjęciu tzw. matki octowej). Ocet Manufaktury Korus należy trzymać w ciemnym miejscu; przed użyciem wstrząsnąć.
Dojrzały ocet jest mętny, zawiera matkę octową, czyli żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże, zachowuje cały czas wysoką aktywność mikrobiologiczną.
Produkt w 100% naturalny – niepasteryzowany, z jabłek z dzikiego sadu w górach.
Po naturalnej fermentacji osiąga moc ok. 5,5 proc. kwaśności.
Termin ważności: nie podaje się; nieokreślany.
Wartości prozdrowotne
Ocet jabłkowy pije się na choroby skórne, kaszel i infekcje, stosuje się jako składnik diety odchudzającej czy naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie. Jest źródłem kwasów organicznych (w tym kwasu octowego, jabłkowego, galusowego, kawowego, chlorogenowego), enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera także witaminy A, E, K, B1, B2 i B12, i pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu.
Stosowanie
Polecany w kuchni domowej jako przyprawa do sałatek lub dodatek do zakwaszania zup i innych potraw; doskonały do peklowania czy doprawiania mięs surowych („czerwonych”), z grilla lub smażonych, do zieleniny surowej lub duszonych czy podsmażanych warzyw; nadaje się do uszlachetniania przystawek, mięs i ryb, potraw pieczonych, duszonych i na zimno; także serów a nawet niektorych ciast; można pić ocet z jabłek jako napój rozcieńczony samą wodą albo też dosładzany miodem; nadaje się również, w formie rozwodnionej, złagodzonej, jako tonik w kompresach do naturalnej pielęgnacji ciała.