OCA / SZCZAWIK BULWIASTY / OXALIS TUBEROSA
CENA DOTYCZY 2 ŚREDNICH BULW - odmiana BIG PINK PERU widoczna na zdjęciu
PRZY ZAKUPIE 10X DODATKOWA 1 SZTUKA GRATIS
w razie pytań tel. kontaktowy 724097670
Gatunek roślin z rodziny szczawikowatych, rosnących dziko i uprawianych w Andach. Bulwy wykorzystywane są od wieków w tradycyjnej kuchni Indian peruwiańskich i boliwijskich.
Lokalna nazwa peruwiańska: oca.
Bulwy mogą być spożywane na surowo, lecz mają dość cierpki smak, spowodowany stosunkowo dużą zawartością kwasu szczawiowego. Po wysuszeniu na słońcu stają się słodkie. Najczęściej spożywa się je po ugotowaniu lub upieczeniu, jako dodatek do zup, mają wtedy smak bardziej mączny, podobny do ziemniaków.
Jadalne są także liście, kwiaty i korzenie. Jest doskonałym źródłem witaminy C, potasu i żelaza.
Część nadziemna przypomina wyglądem koniczynę. Można ją stosować jak szczawiu do gotowania zupy lub do sałatek.
Oca to roślina krótkiego dnia- wytwarzanie bulw zaczyna sie jesienią. W obszarach gdzie występują wczesne przymrozki jesienne należy zabezpieczyć krzaczki fizeliną.
Roślina ma płożące sie łodygi które mogą mieć około metra. W wielu miejscach gdzie łodyga styka się z ziemią również powstaną bulwki oca. W moich zbiorach posiadam wiele kolorowych odmian OCA.
Dużo informacji można wyczytać na tej stronie
https://www.cultivariable.com/instructions/andean-roots-tubers/how-to-grow-oca/
(przeglądarka chrom przetłumaczy automatycznie tekst)