OC | oliwa z oliwek 100% PICUAL | Premium | 500 ml
Sabor Gourmet
Gatunek oliwki: PICUAL
Oli Castello Picual to oliwa z oliwek łącząca terior Katalonii z tradycyjną odmianą oliwki z Andaluzji.
Oliwa charakteryzuje się bardzo intensywną i głęboką przyjemną goryczką wpływającą pozytywnie na uwypuklenie pozostałych smaków potraw do której jest stosowana.
Wysoki poziom aminokwasów w tej oliwie premium sprawia, że jest bardzo ceniona ze względów zdrowotnych wspierających między innymi pracę nerek i obniżanie poziomu cholrestleoru we krwi.
Oliwa jest ekstrahowana do 10 godzin od zbiorów zapewniając jej jak najkorzystniejsze warunki do zachowania optymalnego smaku i aromatu.
Cechy oliwy:
⭐ oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
⭐ oliwa klasy PREMIUM, rokrocznie nagradzana!
⭐ 100% organic & vegan
⭐ hodowane i wyciskane w Hiszpanii z własnego zbioru
⭐ szybki wytłok (do 10 godzin)!
⭐ rodzinna, ekologiczna uprawa
⭐ gatunek oliwki - 100% picual
⭐ indeks kwasowości - poniżej 0,20%
SENSORYKA, czyli co mówią usta:
Ze względu na wcześniej wspomnianą oleistość, oliwy z gatunku picual charakteryzują się w pierwszym kontakcie z naszym podniebieniem intensywną "olejową gęstością", odczuwalny przez niektórych jest maślany posmak.
Druga paleta to równie charakterystyczna goryczka/pieprzność. Powodem tego jest najwyższa zawartość pro-zdrowotnych flawonoidów wśród owoców drzew oliwnych.
Więcej o oliwie:
Oli Castello Premium jest oliwą z oliwek produkowaną przez rodzinę Alsina od rozpoczęcia przez nich produkcji w 1945 roku. Zarówno metody pielęgnacji drzewek jak i technologia wytłoku zostały unowocześnione, aby zapewnić oliwę o jak największych walorach pro-zdrowotnych i doskonale znanym w Katalonii smaku.
Oliwa powstaje z odmiany oliwek Arbequina, która jest charakterystyczna dla regionu Katalonii.
Firma szczyci się faktem, iż po zbiorach mechanicznych w niespełna dziesięć godzin dochodzi do ekstrakcji gotowego produktu tłoczonego na zimno.
ZASTOSOWANIE, czyli z czym najlepiej smakuje:
Na zimno smakuje najlepiej w sałatce, gdzie doskonale swoją goryczką i bogactwem smaku komplementuje intensywny aromat octu winnego.
W przypadku konsumpcji w formie ciepłej (jako np. dodatek do mięs lub ciast czy idealna baza tłuszczowa dla podsmażanych na patelni ziemniaków z rozmarynem) picual oddaje przyjemny i lekko słodki posmak przypominający smak dojrzałego pomidora.
Kilka słów o marce OLI CASTELLO:
Oli Castello jest marką stworzoną w roku 1945 przez Gabriela Alsina Utages, który zakupił część młyna dla potrzeb założonego w 1879 roku gaju oliwnego.
Od tamtej pory marka pozostając w rękach rodziny produkuje oliwę z oliwek charakteryzująca się wysoką jakością, dziś wśród upraw rodziny można znaleźć aż 21 gatunków drzew oliwnych, które z sukcesami przetwarzają na produkt wysokiej jakości.
Firma tworzy między innymi oliwy typu fusion z wykorzystaniem najnowszych technik produkcji i kontroli jakości, co sprawia, że wspina się powoli na czołową pozycję na rynku walcząc z wciąż rosnącą konkurencją.
Dostępne również pojemności 2 i 5 L dla branż HoReCa!
Napisz do nas - wystawimy produkt specjalnie dla Ciebie!