Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:
"OBIADY U KOWALSKICH"
Jadwiga Kłossowska
kategoria: poradniki, kuchnia
wydawnictwo: WATRA, Warszawa 1990
wydanie: VI.
ISBN: 83-225-0093-9
stron: 232.
stan książki: dobry (lekkie przybrudzenia i wytarcia okładki, pożółkłe kartki).
Wydawałoby się, że pisanie książki — zawierającej jadłospisy na cały rok — jest właściwie bezsensowne. Książka ma bowiem wartość trwałą, a warunki układania jadłospisu zmieniają się przecież, tak jak zmieniają się warunki życia, zaopatrzenie w żywność, a nawet upodobania i nawyki żywieniowe.
A jednak trudno wyobrazić sobie racjonalną kuchnię bez planowania posiłków. Pozwala ono pani domu karmić swoich bliskich, w miarę istniejących możliwości, tak jak karze nauka o żywieniu. Pomaga ponadto przy robieniu zakupów zarówno tych okresowych, jak i tych „na jutro".
W książeczce tej nie zamierzam lansować określonego sposobu odżywiania. Chcę jedynie, poprzez wzorce, pomóc w trudnej sprawie układania zestawów obiadowych. Są to tylko propozycje, które można zmieniać, przestawiać, uzupełniać. Jeśli obiad wyda nam się zbyt skromny, możemy go wzbogacić zupą czy bogatszym deserem. Konieczność zmian wyniknie również z powodu braku w danym momencie niektórych produktów.
Po bardzo zwięzłym wstępie na temat racjonalnego żywienia i organizacji pracy w kuchni w książeczce znajdują się cztery główne rozdziały, które odpowiadają czterem porom roku: wiosna, lato, jesień, zima. Otwiera je króciutka informacja o sezonowych produktach, warzywach i owocach, o charakterystycznych dla danego okresu przetworach z ogródka lub działki, o kalendarzowych świętach. W każdym rozdziale — porze roku znajduje się trzydzieści jadłospisów, przy czym jedna dziesiątka odpowiada jednemu miesiącowi. Dzięki temu układowi ten sam obiad może powtórzyć się zaledwie trzy razy w miesiącu.
W zasadzie obiady pomyślane są dla rodziny 4-osobowej, tzn. rodzice + dwoje dzieci w wieku szkolnym. Są jednak jadłospisy na tradycyjne Święta czy posiłki dla jednej osoby. W każdej porze roku jest kilka posiłków tzw. awaryjnych, szybkich i prostych do wykonania, są obiady wystawniejsze, jak również kilka propozycji przeznaczonych dla diety łatwo strawnej.
Wszystkie potrawy z jadłospisów znajdują się w przepisach, zamieszczonych w układzie tematycznym w drugiej części książki. Jest tu również trochę przepisów na różne specjalne okazje, jak tradycyjna wizyta, mały brydż czy imieniny. Są to przede wszystkim ciasta, ciastka i torty oraz przystawki, zakąski i małe danka. Znaleźć można również kilka przepisów na podstawowe przetwory z działki i lasu.
Przy przepisach podano czas wykonania potrawy, obliczony dla przeciętnie wprawnej gospodyni (nie wliczany jest tu czas konieczny np. na moczenie grzybów czy grochu lub rozmrażanie produktu). Podana jest również wartość kaloryczna całej potrawy lub 50-gramowej porcji.
SPIS TREŚCI:
Od Autora.
CO TRZEBA WIEDZIEĆ O DOMOWYCH OBIADACH.
- Mini-vademecum racjonalnego żywienia.
- Jak układać jadłospis.
- Zakupy i przechowywanie żywności.
- Przygotowywanie produktów.
- Nowoczesny sprzęt i narzędzia.
- Podawanie posiłku.
- Cztery pory roku w kuchni i na stole.
- Wiosna.
- Lato.
- Jesień.
- Zima.
PRZEPISY NA POTRAWY.
Surówki.
- Surówka z cykorii i jabłka
- Surówka z cykorii i pomarańczy
- Surówka z marchwi i jabłka
- Surówka z marchwi, chrzanu i jabłka
- Surówka z porów i jabłek Surówka z porów i pomarańczy
- Surówka z porów i papryki lub pomidorów
- Zielona sałata tradycyjna
- Zielona sałata z sosem vinaigrette
- Zielona sałata po poznańsku
- Zielona sałata z pomidorami
- Surówka wiosenna
- Zielona sałata „niedzielna"
- Zielona sałata na sposób węgierski
- Zielona sałata po maltańsku
- Surówka z papryki i pomidorów
- Surówka „szopska"
- Mizeria klasyczna
- Mizeria „inna”
- Sztabki ogórkowe
- Surówka z włoskiej kapusty
- Surówka z kwaszonej kapusty i marchwi
- Surówka z selera
- Surówka „kardynalska”
- Surówka z mieszanych warzyw
- Surówka „gigant"
- Surówka pomidorowa „inna”
- Surówka z kalafiora
Sałatki.
- Sałatka jarzynowa codzienna
- Sałatka jarzynowa „bogata"
- Sałatka „pożywna"
- Sałatka ziemniaczana
- Sałatka z czerwonej kapusty zwykła
- Sałatka z czerwonej kapusty „alzacka”
- Skorzonera w majonezie
- Zielony groszek w majonezie
- Sałatka „entree”
Przystawki.
- Kanapki najprostsze
- Pasta paprykowa
- Pasta śliwkowa
- Pasta rybna
- Pasta orzechowa pikantna
- Kanapki fromażyki
- Kanapki „z metra”
- Farsz niedzielny
- Farsz myśliwski
- Farsz jajeczny
- Jajeczka przepiórcze faszerowane
- Pstrąg w zielonym majonezie
- Pikantna galareta mięsna
- Przystawka „coś na ząb"
- Pomidorowa przystawka
- „Przystaweczka”
- Szaszłyki „niezwykłe"
- Śliwki w szlafroczkach
- Płonące roladki
- Grzanki „jaśniepańskie"
- Grzanki koktajlowe
- Grzanki „wiosenne"
- Grzanki śródziemnomorskie
- Gorący tort warszawski
ZUPY.
Zupy warzywne i mięsne.
- Zupa jarzynowa z mrożonki
- Zupa wiosenna „solferino" (włoska)
- Zupa „letni śmietniczek"
- Zupa jarzynowa przecierana
- Bulion warzywny jesienny
- Zupa pomidorowa błyskawiczna
- Zupa pomidorowa na mięsie lub kiełbasie
- Zupa kalafiorowa
- Zupa szczawiowa
- Zupa pieczarkowa
- Zupa ze świeżych grzybów z kaszą perłową
- Bulion grzybowy z lanymi kluskami
- Zupa ogórkowa
- Zupa — krem z porów
- Zupa ziemniaczana z grzybami
- Grochówka gospodarska — danie jednogarnkowe
- Zupa z młodej białej fasoli — danie jednogarnkowe
- Kapuśniak ze świeżej kapusty
- Kapuśniak z kwaszonej kapusty na wędzonce
- Barszcz wołyński
- Barszcz burakowy błyskawiczny
- Barszcz burakowo-grzybowy
- Barszcz czerwony białostocki
- Barszcz burakowy zabielany dietetyczny
- Zupa bretońska — danie jednogarnkowe
- Rosół
Żury, krupniki, zacierki.
- Kwaszenie żuru
- Żur staropolski
- Żurek krakowski
- Żurek grzybowy
- Zalewajka
- Krupnik
- Zacierka
Chłodniki i zupy owocowe.
- Chłodnik bułgarski „tarrator”
- Chłodnik białostocki
- Chłodnik pomidorowy
- Chłodnik staropolski
- Chłodnik owocowy mleczny
- Zupa „nic"
- Chłodnik owocowy „czysty"
- „Garus" owocowy
MIĘSO.
Cielęcina.
- Pulpety z cielęciny w sosie koperkowym
- Budyń z cielęciny (łatwo strawny)
- Cielęce frykadelki
- Cielęcina w potrawce
- Sznycle cielęce po wiedeńsku
- Mostek cielęcy faszerowany
- Cielęcina pieczona
- Szynka cielęca marynowana pieczona
Wołowina.
- Giez wołowa, czyli tzw. pręga, gotowana
- „Pieczeń” wołowa niepieczona
- Pieczeń wołowa a la dzik
- Zrazy zwijane ze świeżymi grzybami
- Bitki wołowe pikantne
- Zrazy nelsońskie
- Polędwica wołowa na sposób angielski
- Pieczeń rzymska „delikatesowa"
- Klops w sosie własnym
- Kotlety mielone
- Zrazy siekane
- Klopsiki na sposób jugosłowiański
Wieprzowina.
- Schab pieczony z kminkiem i ze śliwkami
- Schab po węgiersku
- Kotlety schabowe
- Paprykarz węgierski
- Cynaderki w śmietanie
- Wątróbka smażona z cebulą
- Szynka po staropolsku
- Biała kiełbasa obsmażana
- Parówki w naleśnikach
- Mielonka lub mortadela w biszkopcie
- Żeberka duszone w kapuście
Baranina i dziczyzna.
- Baranina po tatarsku
- Kołduny litewskie
- Zając w śmietanie
- Pasztet z zająca
DRÓB.
- Galaretka z kurczaka
- Kurczak w potrawce
- Kurczak po francusku
- Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami
- Kurczak na sposób węgierski
- Szaszłyki z kurczaka „na dziko"
- Kurczak po gruzińsku
- Kurczak po wiedeńsku
- Sznycel ministerski z kurczaka
- Kurczak nadziewany z pieczarkami
- Kurczak z nadzieniem polskim
- Kurczak pieczony na rożnie
- Kurczak z farszem dietetycznym pieczony w folii
- Kurczak z nadzieniem orzechowym
- Kurczak wędzony na gorąco
- Drobiowe zawijasy w kapuście
- Szaszłyki z kaczki
- Kaczka a la bekasy
- Kaczka duszona z jabłkami
- Kaczka z farszem grzybowym
- Kaczka w galarecie z pomarańczami
- Indycza pieczeń z farszem rodzynkowym
- Gęś luzowana faszerowana
RYBY.
Ryby morskie.
- Filety panierowane po ministersku
- Filety zapiekane pod beszamelem
- Filety podwójnie panierowane
- Filety zapiekane na kolorowo
- Klopsy rybne w sosie pikantnym
- „Pufy" rybne dietetyczne
- Kotleciki rybne
- Ryba „faszerowana" w galarecie
- Hamburgery rybne po włosku
- Szaszłyki rybne
- Ryba pieczona w folii
- Ryba smażona z grzybami
- Ryba po prowansalsku
- Ryba w sosie chrzanowym
- Ryba a la jardiniere
- Ryba po bretońsku
- Ryba na mój sposób
- Filety na sposób szwedzki
- Pałeczki rybne do jarzyn
Ryby słodkowodne.
- Pstrągi sautes
- Pstrągi w „szlafroczkach"
- Karp w galarecie
- Karp w szarym sosie z rodzynkami
- Karp lub sandacz smażony
Śledzie.
- Świeże śledzie smażone
- Śledzie solone ,,z beczki"
- Śledzie marynowane po warszawsku
- Rolmopsy
- Śledzie w oliwie
- Śledzie w śmietanie
- Śledzie w sałatce jarzynowej
JAJKA.
- Jajka sadzone
- Jajka w koszulkach
- Jajka topione w szpinaku
- Kotleciki z jajek
- Jajka faszerowane
- Jajecznica na boczku z papryką
- Omlet naturalny
- Omlet słodki, tzw. grzybek
- Suflet z sera
- Suflet jajeczno-twarożkowy
WARZYWA, GRZYBY, ZIEMNIAKI.
Warzywa.
- Marchewka dietetyczna puree
- Marchewka z groszkiem
- Buraki dietetyczne
- Buraki tradycyjne
- Ćwikła z chrzanem
- Szpinak
- Szpinak „mimoza”
- Fasolka szparagowa najprościej
- Fasolka szparagowa w kręgu jajecznym
- Biała fasola po bretońsku
- Fasola „ulubiona"
- Puree z grochu
- Szparagi z wody
- Kalarepka faszerowana mięsem
- Pory — najprościej (z wody)
- Pory w „powijaczkach"
- Pory pod beszamelem
- Papryka faszerowana po warszawsku
- Węgierskie leczo po polsku
- Skorzonera a la szparagi
- Kalafior z wody
- Kalafior z sosem curry
- Kapusta na wywarze z grzybów — postna
- Kapusta z jabłkami
- Kapusta zasmażana z kminkiem
- Bigos staropolski
- Kapuściany gar
- Siedmiogrodzka kapusta faszerowana
- „Gołąbki" z ryżem i grzybami
- Kapusta z grochem
- Bukiet z warzyw
Grzyby.
- Grzyby duszone w śmietanie
- Grzyby duszone z ziemniakami
- Grzybowa pizza
- Krąg ryżowy ze świeżymi grzybami
- Rumsztyki grzybowe
- Sznycle grzybowe
- Kotleciki grzybowe
Ziemniaki.
- Młode ziemniaki
- Ziemniaki puree
- „Puch" ziemniaczany
- Ziemniaki pieczone z kminkiem
- Frytki
- Ziemniaki faszerowane grzybami
- „Skubanki"
- „Kopytka"
- Knedle z ziemniaczanego ciasta
- Krokiety ziemniaczane
- Placki ziemniaczane
- Ziemniaczana „pizza"
- Pyzy domowe
- Pyzy „obżartuchów”
- Kotlety z ziemniaków
SOSY.
Sosy zimne.
- Sos vinaigrette
- Sos śmietanowy łagodny
- Sos śmietanowy ostry
- Sos twarożkowy łagodny
- Sos twarożkowy pikantny
- Majonez
Sosy gorące.
- Sos beszamelowy
- Sos pomidorowy delikatny
- Sos biały
- Sos pieczeniowy
- Sos pieczarkowy
- Sos chrzanowy aksamitny
- Sos chrzanowy codzienny
- Sos koperkowy
- Sos grzybowy
- Sos korniszonowy
- Sos szary „codzienny"
- Sos szary wigilijny do „karpia po królewsku"
Sosy do dań słodkich.
- Mleczko waniliowe
- Sos waniliowy
- Sos czekoladowy
KLUSKI, MAKARONY, NALEŚNIKI, PIEROGI.
Kluski i makarony.
- Lane kluski
- Kluski francuskie
- Łazanki domowe
- Łazanki z boczkiem i żółtym serem
- Łazanki z kapustą
- Łazanki z owocami i twarogiem
- Makaron domowy
- Makaronowy niby-strudel
- Makaron fabryczny
- Makaron po gospodarsku
- Makaron mięsny
- „Makaroniada"
- Spaghetti po polsku
- Knedle z bułki
- „Leniwce"
Naleśniki.
- Naleśniki bibułkowe.
- Naleśniki pulchne
- Naleśniki biszkoptowe
- Naleśniki z mięsem
- Naleśniki z parówkami
- Naleśniki z kapustą i grzybami
- Naleśniki „z oczkiem”
- Naleśniki z twarogiem i owocami
- Babka naleśnikowo-orzechowa
- Naleśnikowa pizza
Ołatki.
- Ciasto podstawowe zwykłe
- Ciasto biszkoptowe
Pierogi.
- Ciasto pierogowe podstawowe
- Farsz do pierogów
- Poleszuki
- „Liszka" do barszczu
- Paszteciki w cieście śmietanowym
- Pieróg polski
- Kulebiak wołyński
- Ślimaczki cebulowe
- Buchty z mięsem
- Włoska pizza po polsku
KASZE, RYŻ.
- Kasza jęczmienna zwykła lub perłowa na sypko
- Kasza grzybowa
- „Kaszanka"
- Kaszka krakowska „zacierana"
- Ryż na sypko
- Ryżowiec mięsny
- Risotto z drobiu
- Krąg ryżowy mrożony z owocami
- Baba ryżowo-owocowa
- Złocisty krąg wiosenny
ZAPIEKANKI.
- Zapiekanka chłopska
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka rybna
- Zapiekanka nelsońska postna
- Zapiekanka francuska
- Zapiekanka koloszwarska
- Zapiekanka „letnia"
- Zapiekanka sufletowa z ziemniaków
- Zapiekanka pożywna
MROŻONKI.
- Kalafiory mrożone w omlecie
- Brukselka mrożona zapiekana pod beszamelem
- Szpinak mrożony pikantny
- Pierożki ravioli mrożone na sposób włoski
- Pyzy mrożone zapiekane
- Placki ziemniaczane mrożone „w kapeluszach”
- Klopsiki mięsne mrożone w sosie „diabelskim”
- Hamburgery mrożone wiosenne
- Hamburgery mrożone „w pakiecikach"
DESERY.
- Budyń waniliowy domowy
- Budyń czekoladowy
- Deser „najlepszy”
- Deser mleczny
- Deser „biało-czerwony"
- Galaretka z owocami
- Galaretka biała ze zsiadłego mleka
- Galaretka kolorowa w paski
- Gruszki w kremie waniliowym
- Jabłka pieczone
- Jabłka zapiekane
- Kisiel witaminowy ze świeżych lub mrożonych owoców
- Kisiel kakaowy
- Kisiel kawowy
- Kisiel z syropu lub soku owocowego
- Kompot z jabłek lub gruszek
- Wigilijny kompot z suszu
- Kompot — surówka
- Legumina poziomkowa „Imperial"
- Legumina z maku
- Lody z sosem czekoladowym
- Mus jabłeczny
- Mus ze świeżych miękkich owoców
- Mus jajeczno-cytrynowy
- Mus z mrożonych owoców
- „Makiełki”
- Melba
- Pascha — deser wielkanocny
- Twarożkowo-owocowa bomba
- Różowa kaszka
NAPOJE CHŁODZĄCE, KOKTAJLE.
Napoje bezalkoholowe
- Napój witaminowy
- Napój „zielony"
- Napój karotenowy
- „Szampan „karminowy"
- Koktajl cytrusowy
- Koktajl purpurowy
- Koktajl mleczno-owocowy
Koktajle z dodatkiem alkoholu.
- Koktajl ognisty
- Koktajl wytrawny
- Koktajl złocisty
- Koktajl cytrusowy słodki
- Koktajl perlisty
- Koktajl Coca-orange
- Koktajl winiak — Cola
CIASTA, CIASTKA, TORTY.
Ciasta kruche.
- Kruche ciastka niedzielne
- Kruche paluszki
- Ciastka „z oczkiem"
- Kruchy placek ze śliwkami
- Rożki orzechowe Cioci Lali
- Ciastka orzechowe pikantne
- Kruche babeczki
- Torcik „Izabelka"
- Szarlotka zwykła
- Szarlotka wspaniała
- Ciasteczka błyskawiczne
- Kruche ciasto z rabarbarem
- Tort truskawkowy kruchy
- Waniliowe precelki
- Ptysie
- Niby-bajaderka Baśki
- Ciastka „kocie języczki"
Mazurki.
- Ciasto kruche podstawowe
- Pomada kakaowa z orzechami
- Pomada migdałowa
- Pomada rumowa
- Pomada pomarańczowa
- Mazurek śliwkowy
- Mazurek cygański
- Najszybsze mini-mazurki
Ciasta ucierane.
- Keks znakomity
- „Murzynek”
- „Szampanki"
Pierniki.
- Piernik prababci
- Piernik z bakaliami
- Piernik Ciesieńki
- „Całuski”
Ciasta biszkoptowe i torty.
- Biszkopt klasyczny
- Tort biszkoptowy „Babunia"
- Tort dla seniora
- Tort „Mulatek"
- Tort weselny orzechowy
- Tort czekoladowy Sachera
- Placek biszkoptowy z orzechami
- Rolada biszkoptowa
Serniki.
- Sernik biszkoptowy ucierany
- Sernik śląski Anielki
- Sernik „na zimno"
- Makowiec serowy
Ciasta drożdżowe.
- Niedzielny placek z zakruszką
- Babka prababci
- Makowce
- Strucla z powidłami
- Strucla z masą orzechową
- Bułka domowa
- Bułeczki-plecionki
- Powidlaki
- Warszawskie „kruasanty" (rogaliki)
Ciasta karnawałowe.
- Pączki babuni
- Racuszki
- Faworki
- Karnawałowe świderki
PRZETWORY DOMOWE.
Kompoty i soki.
- Kompoty pasteryzowane
- Kompoty zamykane na spirytus
- Owoce pasteryzowane we własnym soku
- Soki parowane
Marmolady, dżemy, powidła.
- Marmolada
- Jabłka szarlotkowe
- Dżem
- Konfitury smażone
- Smażona skórka pomarańczowa
- Powidła śliwkowe
- Borówki smażone z owocami
Galaretki.
- Owoce z cukrem na surowo
- Galaretka surowa
- Owoce ucierane na surowo
- Galaretki gotowane
- Galaretka z porzeczek
- Owoce całe w galaretce
- Czereśnie w galaretce porzeczkowej
Przetwory z warzyw.
- Koperek zielony solony
- Włoszczyzna solona
- Kapusta kwaszona w wekach
- Ogórki kwaszone w wekach
- Pomidory pasteryzowane we własnym soku
- Papryka „małosolna"
Marynaty.
- Gruszki w occie
- Dynia w occie
Przetwory z grzybów.
- Grzyby marynowane
- Rydze lub borowiki kwaszone
- Grzyby duszone pasteryzowane
Konserwy mięsne.
ZC5