NUTREND | FLEXIT DRINK | 2 x 400g | Grejpfrut | + Flexactive 20 tab.
FLEXIT DRINK chroni, odżywia i regeneruje tkankę łączną - stawy, torebki stawowe, chrząstki, ścięgna, więzadła oraz tkankę kostną.
- podstawowe elementy budulcowe oraz prekursory tkanki chrzęstnej: siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, białka i peptydy kolagenowe, aminokwasy, MSM
- witaminy: C, B6 stymulujące regenerację tkanki łącznej
- kwas hialuronowy, nawilżający przestrzenie międzykomórkowe, zwiększający odporność stawów na ciśnienie zewnętrzne
- łatwoprzyswajalne formy wapnia i magnezu - zapobiegające powstaniu osteoporozy
Charakterystyka substancji aktywnych:
Białko kolagenowe (hydrolizat żelatyny) stanowi źródło szerokiego spektrum aminokwasów i peptydów współuczestniczących w tworzeniu kolagenu. Zapewnia właściwy rozwój, odżywia i chroni elementy stawowe. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. W preparacie zastosowano 97% enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny o wysokiej wartości biologicznej, lekkostrawny, łatwowchłanialny i natychmiast wykorzystywany przez organizm.
Glukozamina powstaje w organizmie z glukozy. Wpływa korzystnie na ruchomość stawów oraz stymuluje syntezę tkanki łącznej. Ogranicza procesy kataboliczne w obrębie chrząstek stawowych. Uczestniczy w tworzeniu mazi stawowej, umożliwiającej ruch w stawach i chroniącej elementy stawowe przed trakcją. Glukozamina jest prekursorem chondroityny.
Siarczan chondroityny buduje i regeneruje tkankę łączną. Zapewnienie właściwego poziomu poprzez uzupełnianie diety, intensywnie chroni chrząstki przed zwyrodnieniem, co udowodniły badania naukowe.
Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem masy międzykomórkowej płynu stawowego w chrząstce. Dodaje miękkości, elastyczności i lepkości. Struktura molekuły kwasu hialuronowego ma właściwości, nawet przy niskim stężeniu, wiązania wielu molekuł wody podczas tworzenia żelu, zwiększajacego odporność tkanki łącznej na ciśnienie zewnętrzne.
MSM (metylosulfonylometan) to organiczny związek siarki, naturalnie występujący w organizmie człowieka. Bierze udział w tworzeniu struktury włókien kolagenu. Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym zabezpiecza uszkodzone chrząstki przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie zmniejszając dolegliwości bólowe. Siarka w MSM bierze udział w syntezie podstawowych aminokwasów l-metioniny i l-cysteiny.
L-Prolina jest niezbędna przy tworzeniu kolagenu, przyspiesza regenerację uszkodzonych chrząstek i więzadeł.
Witamina C jest przeciwutleniaczem. Likwiduje wolne rodniki, uszkadzające powierzchnię chrząstek.
Witamina D3 zwiększa wysycenie tkanki kostnej wapniem.
Wapń stanowi podstawowy budulec kości.
Magnez w połączeniu z wapniem wpływa na pracę układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Działa przeciwstresowo na organizm.
Dopuszczalne dawkowanie
Profilaktycznie:
- 1 x dziennie 10 g, ranno na czczo.
Przy zwiększonym obciążeniu i zwyrodnieniach tkanki łącznej:
- 1 x dziennie 20 g rano na czczo.
- Dzieci: od 6 lat 1 x dziennie 5 g
- Zaleca się zwiększone przyjmowanie płynów!
- Nie przekraczać dopuszczalnej dawki.
- Rozcieńczanie: 20 g na 250 wody
Skład w porcji (20g, %dz.)
- Wapń: 120mg, 15%
- Magnez: 55mg, 15%
- Witamina C: 100mg, 125%
- Witamina B6: 5mg, 357%
- Witamina D3: 7,5µg, 150%
- Siarczan chondroityny: 150mg
- Siarczan glukozaminy: 300mg
- Białko kolagenowe: 10000mg
- Metylosulfonylometan: 300mg
- Kwas hialuronowy: 20mg
- L-prolina: 500mg
Pozostałe składniki
Maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, substancje przeciwzbrylające (fosforan wapnia, dwutlenek krzemu), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K), naryngina
FLEXACTIVE to suplement diety dostarczający glukozaminę, wapń oraz witaminę D3. Glukozamina jest substratem w biosyntezie makrocząsteczek budujących chrząstkę stawową, takich jak glikozaminoglikany, proteoglikany i kwas hialuronowy.
Dawkowanie:
- 1 tabletkę rozpuść w 250ml wody. Stosuj 2 razy dziennie.
Skład w porcji (1tab., %dz)
- Siarczan glukozaminy: 500mg
- Wapń: 200mg, 25%
- Witamina D3: 2,5µg, 50%
Pozostałe składniki
(SMAK LIMONKOWY) Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, diwęglan sodu), substancje wypełniające (sorbitol, glukoza), aromat, substancja słodząca (sukraloza), barwnik (żółcień chinolinowa).