Nutramil COMPLEX Diabetic owoce leśne 6 sasz.
Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion™). Odpowiedni dla diabetyków**. Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera dwa źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki oraz kazeinian wapnia. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy*.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex Diabetic jest *klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/ 100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii (EFSA Journal 2010;8(9):1777).
**W przypadku użycia jako uzupełnienie diety pod względem pokrycia zapotrzebowania energetycznego przez białko i tłuszcz, jednoczesnej zawartości węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu w celu uzyskania niskiego indeksu glikemicznego, ograniczenia zawartości cukrów prostych, ograniczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, zawartości wszystkich istotnych witamin i minerałów, a także błonnika (DIETA W CUKRZYCY TYPU 2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie). Dodatkowo należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, ograniczyć spożycie soli kuchennej a posiłki należy spożywać w małej objętości, regularnie 4-5 razy dziennie.
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów. Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą. Dla osób z cukrzycą i hiperglikemią. Produkt zawierający błonnik. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy. Składniki
Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka rozpuszczona w 200 ml wody (250 ml płynu) Wartość energetyczna 1187 kJ/ 284 kcal Tłuszcz, w tym: 10 g kwasy tłuszczowe nasycone 6,5 g olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 6,0 g Węglowodany, w tym: 20 g cukry 2,4 g laktoza <0,058 g Błonnik 5 g Białko 20 g Sól 0,43 g Witamina A (μg RE) 160 μg Witamina D 6 μg Witamina E (mg α-TE) 4 mg Witamina K 15 μg Witamina C 16 mg Tiamina 0,22 mg Ryboflawina 0,28 mg Niacyna (mg NE) 3,2 mg Witamina B6 0,28 mg Kwas foliowy 40 μg Witamina B12 0,5 μg Biotyna 10 μg Kwas pantotenowy 1,2 mg Sód 170 mg Potas 349 mg Chlorki 160 mg Wapń 360 mg Fosfor 140 mg Magnez (z chelatu Albion™) 45 mg Żelazo (z chelatu Albion™) 1,5 mg Cynk (z chelatu Albion™) 2 mg Miedź 200 μg Mangan 0,4 mg Molibden 10,5 μg Selen 22 μg Chrom 8 μg Jod 30 μg Osmolarność 330 mOsm/l * RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), maltodekstryny, oleje roślinne (olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 60%, olej rzepakowy 40%), fruktooligosacharydy, aromaty, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; sole potasowe kwasu ortofosforowego, węglan wapnia, diglicynian magnezu, chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, sacharyny; diglicynian cynku, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian żelaza(II), glukonian manganu, selenian(IV) sodu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, filochinon (fitomenadion) – wit. K, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Zastosowanie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w cukrzycy oraz hiperglikemii; w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); w stanach po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); w resekcji częściowej jelit lub żołądka; w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil Complex Diabetic).
Dawkowanie
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety, a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 250 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o. Pustynia 84F 39-200 Dębica