Nutadella Krem orzechowy Anka Dziedzic 300g VIVIO
Nutadella powstała we współpracy Vivio z Anka Dziedzic. Jest doskonałym zamiennikiem sklepowych kremów czekoladowych, nie zawiera dodatku cukru ani oleju palmowego. Starannie dobrane składniki sprawiają, że produkt jest bogaty w odżywcze składniki, pełen białka, błonnika, witamin i minerałów.
W skład kremu wchodzą tłuszcz shea, orzechy laskowe, kakao i erytrytol jako substancja słodząca.
Tłuszcz shea (nazywany również masłem shea lub masłem karite) kojarzy nam się z pielęgnacja ciała jednak tłoczony z orzechów drzewa masłosza afrykańskiego, olej shea jest od dawna ceniony przez ludzi na całym świecie, wykorzystującym masło shea chociażby do produkcji zdrowej czekolady. Olej shea nadaje kremom podobnie kremową, jedwabistą konsystencje co olej palmowy, ale jest lepsze z uwagi na ochronę naturalnego środowiska zagrożonych wyginięciem gatunków.
Masło shea używane jest jako alternatywa masła przez wegan i w przeciwieństwie do masła z mleka krowiego ma aż o 50% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzechy laskowe zawierają witaminę E, nazywaną „witaminą młodości i płodności”. Zawierają też duże ilości witamin z grupy B, potasu oraz wapnia i fosforu. Dzięki temu pomagają w regulacji ciśnienia krwi, wzmacniają kości i zęby i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Są źródłem błonnika i NNKT, których spożycie może zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Kakao zawiera wiele związków mineralnych i odżywczych: antyoksydantów chroniących komórki przed wpływem wolnych rodników, magnez, żelazo, chrom, cynk, potas. Zawiera również kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C, fenyloetyloaminę i teobraminę. Kakao zawiera wiele związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie psychiczne – łagodzą stres i poprawiają nastrój.
Nutadella – odrobina szczęści zamknięta w słoiku!
Skład: tłuszcz shea, substancje słodzące: erytrytol, glikozydy stewiolowe, mleko odtłuszczone w proszku, pasta z orzechów laskowych (13%), kakao w proszku (9%) o obniżonej zawartości tłuszczu, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (z soi), naturalne aromaty, sól
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 2457kJ/591kcal
Tłuszcz 41g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13g
Węglowodany 43g
w tym cukry 12g
Błonnik 2,8g
Białko 11g
Sól 0,3g
Stosowanie
Nutadella jest idealna do smarowania tostów, naleśników, gofrów. Kanapka z Nutadellą to pyszny wybór na przekąskę lub drugie śniadanie. Może służyć jako dodatek do wypieków i deserów. Można przekładać nią ciasteczka i dekorować torty.
Uwagi
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze do 20℃.
Zawiera substancje słodzące.
Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.