Komplet noży w bloku Fiskars Functional Form 7 szt. 1018781
7 noży w drewnianym bloku z magnesem Fiskars Functional Form
kod: 1018781
✅ Ergonomia, bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania
✅ Noże Functional Form to jedna z najpopularniejszych linii produktów firmy Fiskars. Przy tworzeniu tej serii specjalną uwagę zwrócono na ergonomię, funkcjonalność bezpieczeństwo użytkowania.
✅ Rękojeść Softgrip® z gwarantuje pewny, wygodny uchwyt, dzięki czemu nóż dobrze układa się w dłoni. Dzięki ostrzałce stalowej lub Roll-Sharp™ nóż zachowa optymalną ostrość.
✅ Noże Functional Form z prezentowanego kompletu w bloku drewnianym z pewnością znajdą szerokie zastosowanie w kuchni każdej Pani i Pana domu a oryginalna ostrzałka pozwoli na długo zapewnić optymalną ostrość noży!
✅ W skład zestawu wchodzi 7 noży kuchennych Fiskars w drewniany bloku z magnesem 1018781 (kolor bloku to naturalne jasne drewno)
✅ Przechowuj noże w bezpiecznym, stylowym bloku. Dzięki magnetycznemu uchwytowi można umieszczać na nim inne przybory kuchenne. Noże z proponowanego zestawu są funkcjonalne i łatwe w użyciu. .
✅ UWAGA:
- Noże można myć w zmywarce, zalecamy jednak ręczne mycie noży - noże myte ręcznie dłużej zachowują swoją ostrość
- Mocny magnes umożliwiająca przechowywanie noży i nożyczek.
Opis produktu:
✅ Wysokiej jakości japońska stal nierdzewna (HRC 52).
✅ Antypoślizgowa powłoka na rękojeści Softouch.
✅ Udoskonalony design, funkcjonalność i parametry cięcia.
✅ Polerowana krawędź, lepszy balans i zwiększona trwałość dzięki szerszemu ostrzu.
✅ Ergonomiczny kształt rękojeści z osłoną na palce.
✅ Nowoczesny blok wykonany z tworzywa FSC®
✅ Blok umożliwia bezpieczne przechowywanie noży.
✅ Oryginalne opakowanie.
✅ Noże można myć w zmywarce (zalecamy jednak ręczne mycie noży - noże myte ręcznie dłużej zachowują swoją ostrość).
Długi nóż do chleba z ząbkowanym ostrzem przeznaczony do krojenia różnych rodzajów pieczywa. Waga 110 g, długość ostrza 23 cm, stal nierdzewna o twardości HRC 53, rękojeść Softgrip®
Nóż szefa kuchni. Tradycyjny nóż kuchenny, z szerokim ostrzem przy rękojeści. Przeznaczony do siekania warzyw i krojenia mięsa. Waga 103 g, długość ostrza 20 cm, stal nierdzewna o twardości HRC 53, rękojeść Softgrip®
Nóż do siekania, typ azjatycki - doskonały do siekania warzyw. Waga 107 g, długość ostrza 17 cm, stal nierdzewna o twardości HRC 53, rękojeść Softgrip®
Nóż do pomidorów z ząbkowanym ostrzem idealny do krojenia pomidorów oraz warzyw i owoców o śliskiej skórce. Waga 44 g, długość ostrza 12 cm, stal nierdzewna o twardości HRC 53, rękojeść Softgrip®
Nóż do obierania i krojenia warzyw oraz owoców. Doskonały także do siekania drobnych warzyw i ziół. Waga 40 g, długość ostrza 11 cm, stal nierdzewna o twardości HRC 53, rękojeść Softgrip®
Nóż szefa kuchni mały 1001391 - przeznaczony do siekania i krojenia.
- Waga 54 g,
- Długość ostrza 12 cm,
- Stal nierdzewna o twardości HRC 53,
- Rękojeść Softgrip®
Nóż do owoców ząbkowany
- Długość ostrza 11 cm,
- Stal nierdzewna o twardości HRC 53,
- Rękojeść Softgrip®
Dlaczego nie warto oszczędzać na nożach kuchennych?
Niska cena produktów kuchennych jest początkowo kusząca jednak noże kuchenne, które kosztują kilka złotych są zwyczajnie nietrwałe. Tanie materiały użyte do produkcji noży oraz wykonanie z cienkiego arkusza zwykłej blachy sprawi, że po niedługim okresie czasu zakup będzie trzeba powtórzyć a noże zutylizować. Ostrzy wykonanych z miękkiej blachy jak i ostrzonych laserowo nie da się skutecznie naostrzyć. Dlatego aby zaoszczędzić rozczarowań polecamy markowe noże kuchenne Fiskars, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów i podlegają odpowiedniemu procesowi technologicznemu.
Czym kierować się, planując zakup noży kuchennych?
Dokonując wyboru noży kieruj się ich przeznaczeniem oraz częstotliwością wykonywania prac kuchennych. Jeżeli jesteś osobą zajmującą się gotowaniem zawodowo lub zwyczajnie lubisz używać dobrych noży zainwestuj w wyższe linie noży Fiskars. Minimalistom wystarczy jeden lub dwa noże, które również pozwolą na wygodne przygotowanie posiłków. Najpopularniejszymi nożami sprzedawanymi na sztuki są noże szefa kuchni, noże do obierania oraz noże do pomidorów z małymi ząbkami czyli tak zwane pikutki.
Dobry nóż kuchenny sprawia, iż krojenie stanie się przyjemnością dlatego zapraszamy do zapoznania się z informacjami zawartymi na końcu naszej oferty.
WARTO WIEDZIEĆ
UŻYTKOWANIE I PIELĘGNACJA
Każdy nóż wymaga regularnego ostrzenia. Aby dłużej pozostał ostry warto pamiętać o krojeniu na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce. Krojenie na twardych powierzchniach może spowodować szybsze stępienie ostrza. Prawidłowo użytkowany nóż dłużej zachowa swoje właściwości.
OSTRZENIE NOŻY
Zawodowi kucharze korzystają ze stalowej ostrzałki przed każdym użyciem noża. W zwykłych domowych kuchniach nie trzeba aż tak często ostrzyć noży. Wystarczy robić to regularnie oraz wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Noże marki Fiskars wyprodukowano ze stali o stopniu twardości od HRC 52 do HRC 55, dzięki czemu są idealne do użytku domowego. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje swoje właściwości. Noże firmy Fiskars to przykład doskonałej równowagi między zachowaniem ostrości a koniecznością ostrzenia. Fiskars proponuje dwa rodzaje ostrzałek: Roll-Sharp™ i ostrzałkę stalową. Użycie ostrzałki stalowej wymaga specjalnej techniki. Całkowity kąt ostrzenia noży marki Fiskars wynosi 30°, co oznacza, że ostrze noża należy naprzemiennie przesuwać po ostrzałce stalowej pod kątem 15° z jednej i drugiej strony, stosując długie, równomierne pociągnięcia. Za
pomocą ostrzałki Fiskars Roll-Sharp™ da się ostrzyć szybko i łatwo – wystarczy po umieszczeniu jej na płaskim podłożu przesunąć przez nią ostrze noża kilkakrotnie do tyłu i do przodu. Gdy się używa tej ostrzałki, można mieć pewność, że ostrzenie odbywa się pod właściwym kątem. Bez względu na stosowaną metodę nóż marki Fiskars należy po naostrzeniu spłukać gorącą wodą i osuszyć.
CZYSZCZENIE
Wszystkie noże marki Fiskars można myć w zmywarce, jednak mycie ręczne przedłuża ich żywotność. Gdy noże są myte ręcznie, należy je spłukiwać i od razu osuszać. Ważne jest również, aby nie pozostawiać zaschniętych resztek jedzenia na powierzchniach noża, ponieważ w dłuższym okresie kwasy występujące w pokarmie mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Myjąc noże marki Fiskars w zmywarce, należy zwracać uwagę, aby nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, co może spowodować uszkodzenie ostrza.
PLAMY RDZY
Śladowe ilości rdzy, obecne niekiedy w zmywarkach wszelkich typów, mogą się rozprzestrzeniać w trakcie pracy urządzenia. W przypadku mycia noży Fiskars w zmywarce po zakończeniu cyklu zmywania zaleca się otwarcie jej drzwiczek w celu wypuszczenia pary. Dobrze jest też osuszyć noże suchą szmatką bezpośrednio po zakończeniu pracy zmywarki. Jeśli jednak na nożach pojawią się plamki rdzy, to można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.
PRZECHOWYWANIE
Podczas przechowywania w szufladzie ostrza noży przeważnie tępią się na skutek zderzania się z innymi przedmiotami. Aby noże marki Fiskars zachowały ostrość, należy je przechowywać w bloku na noże, listwie magnetycznej lub w specjalnych wkładach do szuflad przeznaczonych do przechowywania noży.