Nóż Tanto Kiritsuke 220 Dellinger Ikazuchi
Japońskie noże Kiritsuke łączą w sobie długość Yanagiba oraz wysokość i profil ostrza Usuba z kompromisowo ściętą końcówką. Są to uniwersalne noże do przygotowywania dań kuchni japońskiej. Można ich używać jak Yanagi do filetowania i krojenia ryb w cienkie plastry na sushi i sashimi, a także jak Usuba do warzyw. Ze względu na umiejętność prowadzenia tak długiego i wysokiego ostrza polecane są użytkownikom z większym doświadczeniem.
Niekonwencjonalny nóż szefa kuchni o oryginalnej nazwie Ikazuchi (grzmot) i profilu tanto podobnym do wakizashi - mniejszego miecza samurajów. Ostrze wykonane jest z 67 warstw damastu z rdzeniem z doskonałej japońskiej stali AUS-10 firmy Aichi Steel Corporation hartowanej do twardości 60º w skali Rockwella. Polerowane ostrze z damasceńskim wzorem Stormy Waves minimalizuje tarcie tnące i zapobiega przyklejaniu się ciętego materiału do ostrza. Damasceński wzór Stormy Waves przypominający wzburzone morze jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
- Długość ostrza: 220 mm
- Długość całkowita: 360 mm
- Szerokość ostrza: 54 mm
- Waga: 265 g
- Stal AUS-10
- HRC 60 (+/-1)
- Ilość warstw: 67
- Nierdzewny
- Zaostrzony: dwustronnie
- Uchwyt: Chicken-Wing Wood
- Skuwka: stal
- Myć ręcznie
Uchwyt wykonano z egzotycznego pochodzącego z wyspy Hainan drewna Jichimu. Drewno to cięte stycznie ukazuje charaketrystyczny wzór przypominający ptasie pióra stąd jego angielska nazwa Chicken-Wing Wood. Drewno zostało poddane stabilizacji pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Rękojeść ozdobiona jest dwoma pierścieniami z nierdzewnej stali przedzielonymi pierścieniem z tworzywa G10, a zakończona nakładką ze stali, na której wybity jest numer noża. Nóż jest elementem limitowanej edycji obejmującej 200 sztuk. Całości dopełnia Saya - pochwa z drewna różanego (palisandru) wyposażona w magnesy zapobiegające wysunięciu się noża.
Każdy nóż dostarczany jest w specjalnym drewnianym etui.
Made in China
[2201828]