Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Chef 200 mm [SZ-05]
Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Chef 200 mm
Nóż szefa kuchni to najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane ostrze do przygotowywania posiłków. Ma charakterystycznie zaokrągloną, szeroką i długą głownię. Jego konstrukcja sprawia, że można nim wygodnie zarówno kroić w plastry, jak i siekać. Podczas pracy tym nożem kucharz wykonuje rytmiczne, kołyszące ruchy.
Przeznaczenie:
- siekanie
- krojenie
- krojenie w kostkę
- plastrowanie
Bogata w produkty linia SENZO CLASSIC łączy w sobie najlepsze cechy wschodniej i zachodniej filozofii wytwórstwa noży. Zachodnie w większości są kształty i przeznaczenie noży, wschodnie z kolei są rzemiosło i design. W serii znajdują się noże o odmiennych ostrzach i zróżnicowanej wadze, czego wymaga się od narzędzi kuchennych w kręgu kultury zachodniej. Prosty, ale wyrafinowany design linii SENZO CLASSIC pozostaje w duchu japoński.
Ostrza noży SENZO CLASSIC wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej rdzeniem ze stali VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.
Noże SENZO CLASSIC cechuje bardzo wyrafinowana konstrukcja. Na powierzchni uchwytu wykonanego z tzw. Pakkawood*** w kolorze czarnym nie ma nitów, co czyni je niezwykle eleganckim. Czerwony pierścień u nasady ostrza przyciąga wzrok, a młotkowanie ostrza „Tsuchime” nie tylko efektownie wygląda – sprawia również, iż krojone produkty nie przywierają do noża i łatwo ześlizgują się z ostrza.
*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.
**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za jeden z najlepszych do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są nieprawdopodobnie ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.
***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.
Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 340 mm
Długość ostrza - 200 mm
Rękojeść - Black Pakkawood z czerwonym pierścieniem
Waga - ok. 210 g
- Producent: Suncraft
- Styl: zachodni
- Rodzaj noża: nóż szefa
- Rękojeść: drewniana
- Długość ostrza: 20-24 cm
WYBÓR NOŻY JEST OGROMNY. DLACZEGO WARTO KUPIĆ JAPOŃSKĄ MARKĘ SUNCRAFT?
Chcąc odwiedzić fabrykę firmy Suncraft, udać należy się do prefektury Gifu, gdzie leży miasto Seki. Nazwę tej miejscowości znają wielbiciele japońskich noży kuchennych z całego świata. To tu od ośmiu wieków działają najznamienitsi rzemieślnicy w branży. Korzystając z obfitości najwyższej jakości surowców dostarczanych przez samą naturę – żelazodajnej gleby, drewna idealnego do wytwarzania rękojeści i krystalicznie czystej wody spływających z gór strumieni, doprowadzili oni do perfekcji sztukę produkcji mieczy oraz noży.