Nóż Haiku RYOMA SAKAMOTO Nakiri 165 mm [RS01]
Nóż Haiku RYOMA SAKAMOTO Nakiri 165 mm
Zbliżony z kształtu do tasaka, jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, tnąca krawędź ostrza tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Nakiri sprawdza się np. wtedy, gdy chce się ciąć warzywa na cieniutkie arkusze.
Cechy charakterystyczne.
Seria noży inspirowana postacią historyczną, osobą samuraja z miasta Tosa, który w epoce Meiji walczył o lepsze, nowoczesne życie dla wszystkich obywateli Japonii. Noże z serii RYOMA SAKAMOTO (tak właśnie nazywał się ów samuraj) mają charakterystyczną klingę, w połowie surową i czarną, w połowie wypolerowaną. Czarna część ma za zadanie zapobiegać przywieraniu krojonych produktów a oszlifowana ukazuje ostrość stali węglowej SK-85. Noże są zahartowane do wysokiego poziomu 60 HRC. Jasna rękojeść z drewna honoki została ozdobiona pierścieniem z tworzywa przypominającym róg jelenia. Duża zawartość węgla w stali sprzyja powstawaniu na ostrzu patyny i z czasem powoduje jego ściemnienie.
Dane techniczne:
Typ stali: wysokowęglowa stal SK-85
Materiał rękojeści: drewno honoki
Twardość: +/- 60 HRC
Długość całkowita: 311 mm
Długość ostrza: 165 mm
Szerokość klingi: 52 mm
Grubość klingi: ok. 3,5 mm
Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
Waga: ok. 162 g