Nóż do obierania - Shiori Yasashi-sa Shoto
Nóż Shiori z serii ć’“ Yasashi-sa ShĹŤto , przeznaczony do obierania owoców i warzyw. Nóż jest wyjątkowo wygodny w użytkowaniu i bardzo dobrze leży w dłoni. Posiada niewielkie, wąskie, szpiczaste ostrze dzięki któremu możemy wykonać profesjonalne cięcia dekoracyjne. Ostrze wykonane jest z oryginalnej stali damasceńskiej z 110 warstwami stali . Wielowarstwowość stali sprawia, że ​​struktura różnych warstw każdego noża jest bardzo wytrzymała i elastyczna. Rękojeść wykonana jest z G10 , dodaje klasycznej elegancji. Połączenie bardzo dobrych surowców zapewnia unikalny produkt - sprężysty, twardy, ostry. Idealny nóż w każdej kuchni. Idealny produkt na prezent. *Twardość HRC - jest to kryterium pozwalające określić klasę noża, wyrażana w stopniach HRC (skala Rockwella) . Mówi nam to jak twarda jest stal użyta do stworzenia japońskiego noża. Oczywiście im wyższa wartość wyrażona w stopniach HRC tym lepsza stal z której został wykuty nóż. Wiadomo, że im wyższa wartość HRC tym nóż dłużej pozostanie ostry i wymaga rzadszego ostrzenia przy użyciu kamienia wodnego.Dane techniczne: Długość rękojeści: 10,20 cm Długość ostrza: 8,80 cm Kąt szlifu ostrza: 15 stopni Hartowanie: 60 +/-1HRC Rękojeść: G10 Zastosowanie: profesjonalna kuchnia, kuchnia hobby