NOWOŚĆ! WĘDZARNIA OGRODOWA O DWUWARSTWOWEJ KOMORZE
Wędzarnia z wewnętrznym płaszczem wykonanym z metalu to nowość na rynku wędzarniczym. Płaszcz metalowy neutralizuje wnętrze komory wędzarniczej, zapobiegając przenikaniu do mięsa toksyn z żywicy. Wydzielają się one pod wpływem temperatury w trakcie procesu wędzenia, przez co obniżają jakość i smak wędzonych produktów. Dodatkowym atutem jest zapewniona dzięki temu izolacja cieplna.
Wędzarnia ogrodowa, wykonana jest z certyfikowanej deski sosnowej.
Elementy wędzarni które narażone są na działanie wysokiej temperatury wykonane są z materiału o grubości 2 mm.
Komora wędzarnicza jest 100 % skręcona (jako jedyni nie sprzedajemy zestawu "zrób to sam") na długie wkręty, a dodatkowym wzmocnieniem są metalowe kątowniki przykręcone do komory wędzarniczej w górnej i dolnej części. Całość stoi na czterech, łatwo zdejmowanych nóżkach. .
W komorze wędzarniczej, która ma wymiary 500x500x800 mm przygotowany jest otwór dla sondy, która otrzymują państwo w zestawie. Termometr/sonda 0-250 'C pozwala na monitorowanie temperatury wędzenia.
Komora wędzarnicza osadzona jest na odpowiednio wyprofilowanych nóżkach, co zapobiega zapadaniu się komory w podłoże.
Prezentowany model został podwyższony, aby można było w nim wędzić np. ryby.
Palenisko o wymiarach ok 20 x 30cm pozwalają na wykorzystanie polan o standardowej długości, których używamy np. do kominka czy pieca.
Palenisko wykonane jest z grubej blachy, co gwarantuje wieloletnie użytkowanie. Nasze paleniska wyróżniają się na tle konkurencji grubością stosowanej blachy oraz jakością wykonania.
Dzięki przeprowadzonym próbom, uzyskaliśmy najbardziej optymalny stosunek spalanego drewna do osiąganej temperatury w komorze wędzarniczej (dla klienta oznacza to tyle, ze nie ogrzewa podwórka i nie spędza długich godzin na rozgrzewaniu wędzarki).
Każda wędzarnia posiada w komplecie największy na rynku deflektor dymu, który rozprowadza równomiernie dym po całej komorze wędzarniczej. Dodatkowo otrzymują państwo 6 szt. haczyków do mięsa oraz 2 poprzeczki (wszystko ze stali spożywczej).
W naszych wędzarniach mieści się jednorazowo do 25kg mięsa.
Ponadto zapewniam wykorzystywane od pokoleń w mojej rodzinie receptury na przygotowanie różnych wędzonek, oraz przepis na wędzenia białego twarogu , kiełbas , drobiu i ryb. Przepisy te nie zawierają sztucznych konserwantów, tylko to co można znaleźć w każdej kuchni. Podaję proporcje, które wg mnie są idealne ,ale zawsze radzę swoim klientom szukać "swoich smaków".
W instrukcji wędzenia poznasz również czas i temperaturę idealną dla każdego produktu.
Wędzarnia wymyślona jest przeze mnie, metodą prób i błędów. Uważam że jej proporcje, metoda wykonania oraz użyte do produkcji materiały spełnią Państwa oczekiwania.
W skład zestawu wchodzi:
- komora wędzarnicza z drzwiczkami oraz płaszczem z metalu o wymiarach 50x50x80cm
- daszek drewniany z kominkiem (ozdoba)
- 2 odcinki rury o długości 45cm
- palenisko owalne o średnicy ok 20cm i długości 30cm
- wyprofilowane nóżki z łańcuchami do przenoszenia
- popielnik oraz ruszt do paleniska
- 2 poprzeczki i 6 haków ze stali spożywczej
- instrukcję wędzenia oraz przepisy
UWAGA!
Przy zakupie proszę o informację:
czy drewno wędzarni ma być zabezpieczone bejcą czy nie
Wędzarnia zastrzeżona w Urzędzie Patentowym RP pod nr W.126109 oraz wzorem wspólnotowym UE nr 002351874-001. Podrabianie i kopiowanie jest prawnie zabronione , a o konsekwencjach kradzieży myśli intelektualnej można poczytać w art. 115 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt pod nr telefonu 691-496-811 lub e-mail wedzarnia.ogrodowa@wp.pl.
ZAPRASZAM DO ZAKUPU!