Poradnik ten w łatwy i przystępny sposób
przedstawia praktyczną wiedzę dotyczącą działu produkcji zwierzęcej,
jaką jest produkcja kurcząt rzeźnych.
Brojlery to szybko rosnące ptaki, które
wymagają stałej opieki. Nie ma czasu na poprawianie popełnionych błędów.
Wszelkie błędy w prowadzeniu stada są bardzo kosztowne.
Dlatego też najważniejsze jest ich
unikanie. Ptaki nieustannie wysyłają sygnały o ich zdrowiu, otoczeniu i
komforcie, przy zapewnieniu właściwych warunków środowiska. Właściwe
prowadzenie stada rozpoczyna się od poprawnego odczytania tych sygnałów
w praktyce.
Czy rozpoznajesz sygnały wysyłane przez
swoje brojlery? Obserwuj pojedyncze ptaki oraz całe stado.
A czy wiesz co zrobić, gdy ptaki za
bardzo rozrzucają pasze, albo gdy mają brudne pióra? Czy wiesz, jaka
jest różnica między biegunką chorobową a właściwymi odchodami
jelitowymi? Jak rozpoznajesz głodnego kurczaka, gdy stado właśnie
zostało nakarmione?
Książka „Sygnały brojlerów" podąża za
cyklem produkcyjnym fermy. Każdy etap został tu omówiony z wyróżnieniem
najważniejszych jego aspektów. Ten przewodnik skupiony jest na
prowadzeniu stada brojlerów, pozwoli on polepszyć ich dobrostan i
warunki produkcyjne, co z kolei wpłynie na wyniki ekonomiczne
producenta.
„Sygnały brojlerów" to praktyczny
przewodnik, który pokaże, w jaki sposób odbierać sygnały od ptaków na
każdym etapie użytkowania i w jaki sposób je interpretować oraz jakie
podjąć działania.
Popraw swoje wyniki i dobrostan ptaków
Teoretycznie wszyscy wiemy mniej więcej,
co robić. Jednak nie każdy producent drobiu stosuje teorię w praktyce.
Natomiast „Sygnały brojlerów" są poświęcone nie tylko spostrzeżeniom,
ale również skoncentrowane na tym, jak zamienić wiedzę w skuteczne
działanie. Poprzez nieustanne sprawdzanie sygnałów i ich analizowanie
możesz krok po kroku zoptymalizować swoje metody prowadzenia stada.
Kroki w kierunku polepszenia prowadzenia
stada:
1. Co widzę?
2. Dlaczego do tego doszło?
3. Co powinienem zrobić?
Przez ciągłe zadawanie sobie tych pytań i
konstruktywne korygowanie sposobu prowadzenia stada i opieki nad ptakami
twoje wyniki znacząco się poprawią.
Zdrowe, wolne od stresu brojlery zapewnią
ci zyski.
Uwaga skupiona na brojlerach
Brojlery rosną bardzo szybko w ciągu
krótkiego czasu. Często nie jest to odpowiednio podkreślone. Dlatego gdy
podejmujesz jakieś działanie, nie myśl w kategoriach dnia, ale raczej w
godzinach lub jeszcze krótszych okresach. Nawet najmniejsze zaburzenie
może naruszyć delikatny proces wzrostu. W efekcie może dojść do
zatrzymania wzrostu, zachorowań oraz padnięć ptaków. Jako producent
drobiu niewiele możesz zrobić, gdy coś pójdzie źle. Dlatego ważniejsze
jest, aby zapobiegać problemom albo w ostateczności natychmiast reagować
na sygnały. Jednak kiedy jest już za późno, upewnij się, że znając ten
problem, unikniesz go następnym razem. Brojlery przekazują wiele za
pomocą sygnałów o ich zachowaniu, cechach fizycznych i ich środowisku.
Właśnie o tym jest książka Sygnały brojlerów.
Patrz - Myśl - Działaj
Pojawiający się w treści wątek to „Patrz
- Myśl - Działaj". Oprócz bliższych obserwacji, na które będziesz
potrzebować nieco więcej czasu, bardzo ważną umiejętnością jest
rozpoznanie sygnałów we właściwym kontekście. Co rzeczywiście zauważyłeś
i co to oznacza? Tylko wtedy możesz podjąć właściwe działania. Każdy
może lepiej nauczyć się, jak poprawnie obserwować i zrozumieć brojlery.
Dzięki temu możesz poprawić produkcję, zdrowotność stada i dobrostan
ptaków. Bardzo często producenci drobiu są tak zaangażowani w produkcję,
że nie zauważają szczegółów i wszystko im wydaje się normalne. Dlatego
też należy unikać tzw. „fermowej ślepoty". Określ rzeczy, których
rutynowo możesz nie zauważać i wyeliminuj je. Bądź krytyczny. Nie
obawiaj się zmian. Mówiąc krótko - zadawaj sobie pytania: czy to, co
widzę jest właściwe czy może powinno być inaczej?
To nie podręcznik
Sygnały brojlerów to nie podręcznik
wypełniony tabelami z normami i standardami. Głównym celem tej książki
jest pomoc w wyćwiczeniu ciebie w odbieraniu sygnałów od ptaków. To
zachęci cię do zapoznania się z nimi i zgłębiania tematu na bieżąco i
później. Możesz też przeczytać jedną lub dwie strony i wrócić do reszty
później. Za każdym razem odkryjesz coś nowego.
Jak skonstruowano tę książkę?
Książka podąża za cyklem produkcyjnym na
fermie brojlerów. Dla każdego wieku opisano różne istotne zagadnienia,
na które należy zwrócić większą uwagę, a to, co może mieć szczególne
znaczenie - dodatkowo wy-różniono.
Książka rozpoczyna się od nauczenia
Ciebie, w jaki sposób obserwować. Następnie skupia się na środowisku
życia brojlerów. W tym miejscu opisano okres przygotowań do nowego cyklu
i „ciepłego" powitania nowych ptaków. Zamieszczono też rozdział o
stadach rodzicielskich. Pomimo że zasługują one na opisanie ich w
odrębnej książce, nie można było ich pominąć w opracowaniu o brojlerach.
Ostatecznie zawarto dwie istotne rzeczy, o których należy pamiętać:
najważniejszy jest brojler, a jedyną osobą, która podejmuje decyzje,
jesteś Ty. Ta książka jest pomocą, a każdy, kto nad nią pracował, ma
nadzieję, że przyniesie korzyści ptakom, a tobie pomoże w efektywnym
prowadzeniu stada brojlerów.
Użyj wszystkich swoich zmysłów
Jeżeli zwracasz uwagę tylko na aspekty
produkcyjne (przyrost dzienny, wykorzystanie paszy i wody itp.), możesz
przeoczyć inne ważne sygnały od brojlerów i ze środowiska -
mikroklimatu, w jakim żyją. Zawsze wykorzystuj wszystkie swoje zmysły.
Nawet zanim wejdziesz do brojlerni, usłyszysz, czy ptaki wydają inne niż
zwykle odgłosy. Zatrzymaj się przed drzwiami przez chwilę, nie wchodź od
razu do środka. Popatrz przez okno i posłuchaj, nie niepokojąc stada.
Zwróć uwagę na rozmieszczenie ptaków. Kiedy wchodzisz do środka,
powąchaj, wyczujesz, czy mikroklimat w budynku jest w porządku, czy może
występuje problem z pomiotem lub wentylacją. Użyj wzroku i słuchu, aby
ocenić aktywność ptaków i czy reagują bardziej, czy mniej lub inaczej
niż zazwyczaj. Użyj swoich zmysłów również do obserwacji ciepła i zimna
lub przeciągów w brojlerni. Każdą nieprawidłowością należy się zająć.
Spis treści
1. Patrząc uważniej, zobaczysz
więcej
Odbieranie sygnałów; Wykorzystywanie
sygnałów; Zmysły; Anatomia; Struktura paszy: pobranie i strawność; Fazy
żywienia; Co mówią liczby?; Częstotliwość; Główne parametry
2. Środowisko życia brojlerów
Klimat zewnętrzny wpływa na wybór systemu
utrzymania; Mikroklimat; Inne syte my chowu; Wentylacja i ogrzewanie;
Temperatura + wilgotność = ciepło; Wygodny klimat; Systemy wentylacji;
Właściwa temperatura i prędkość ruchu powietrza; Ocena wentylacji w
kurniku; Wentylacja; Pobranie wody; Dobra jakość wody; Wrażliwe młode
pisklęta; Stosunek woda/pasza a zdrowotność jelit; Cząsteczki w wodzie
do pojenia (biofilm); Podłogi i ściółka; Jakość ściółki; Oświetlenie;
Bioasekuracja dla zysków i korzyści
3. Przygotowanie do nowego rzutu
Obsada; Raport z ubojni źródłem
informacji; Czystość ogranicza zakażenia; Czyszczenie i dezynfekcja; Nie
czyść wyłącznie wnętrza kurnika; Szkodniki; Papier dla piskląt; Chłodna,
świeża woda; Zagrożenia podczas transportu: higiena i stres
4. Tydzień 1: ważny dobry
start...
Jakość jednodniowych piskląt; Pierwszy
dzień; Ostrożne opróżnianie koszy transportowych; Wychłodzone kurczęta;
Dobre rozmieszczenie obsady; Właściwe pobieranie paszy; Zadbaj, aby
pisklęta piły; Aby wiedzieć, trzeba zmierzyć!; Zapalenie woreczka
żółtkowego lub zakażenia pępka; Słabe pisklęta; Rozpoznawanie przyczyn
padnięć
5. Tydzień 2: dalszy wzrost i
rozwój
Uwaga na... zachowanie; Obserwacja cech
fizycznych; Nie więcej niż sześć godzin ciemności; Natężenie światła;
Szczepienia; Metody szczepień; Właściwe szczepienie - sztuka sama w
sobie; Ogranicz podawanie antybiotyków do minimum
6. Tydzień 3: zdrowotność jelit
Patrząc od jednego końca...; Obserwacja
odchodów; Pomarańczowe strzępki; Składniki paszy; Dodatki
paszowe/stymulatory wzrostu; Mokry pomiot: Clostridium – bakteryjne
zapalenie jelit – dysbakterioza; Kokcydioza; Jak stosować
kokcydiostatyki?; Leczenie schorzeń jelit; Ryzykowne okresy przy zmianie
paszy
7. Tydzień 4: układ oddechowy
Morfologia układu oddechowego;
Mikroklimat w brojlerni; Strefa zagrożenia - powyżej 30°C; Zaburzenia w
oddychaniu
8. Tydzień 5: kondycja nóg
Eliminacja ptaków z kulawizną; Kulawizny
i ich przyczyny; Zakażenia enterokokami; Stopy i skoki; Zapobieganie
zmianom na poduszkach stóp; Zadrapania na skórze przy złej kondycji nóg;
Jakość ściółki; Ściółka jako źródło ciepła; Mokry pomiot
9. Koniec odchowu i ubój
Wzrost śmiertelności; Czy w czasie
karencji może pojawić się kokcydioza?; Inne systemy utrzymania oraz
rasy, rody, linie i mieszańce ptaków; Choroby starszych brojlerów;
Wyłapywanie, załadunek i transport do ubojni; Przygotowanie do
załadunku; Sztuka wyłapywania; Przyjazd do ubojni; Sprzedaż żywca czy
chłodzonych tuszek?; Białe i ciemne mięso
10. Stada rodzicielskie
Powolny wzrost w trakcie wychowu;
Równoczesne osiąganie dojrzałości płciowej; Koguty; Transmisja zakażenia
z kur na brojlery; Odporność piskląt; Młode stado rodzicielskie; Jaja
wylęgowe
Indeks
Tytuł |
Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów |
Autor |
Adam Mazanowski |
Wydawca |
Pro Agricola |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
246 |
Wymiary |
170 x 245mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-917877-3-1 |
Książka, jest dawno oczekiwaną i niezbędną
pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor
wykorzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto
w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów
UE.
Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat
produkcji brojlerów.
Szeroko omówiono:
- rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję,
postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,
- lokalizację fermy, budowę, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na
środowisko,
- przygotowanie pomieszczeń do odchowu,
- ściółkę w odchowie kurcząt,
- środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,
- żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,
- okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,
- przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz
ocenę
jakości surowca,
- higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.
Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów.
Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników
(doradców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych,
zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu
rolniczo-hodowlanym.
Książka
obejmuje zagadnienia związane z produkcją jaj wylęgowych, przeznaczonych do
uzyskania pełnowartościowych piskląt brojlerów. Zawiera podstawy rozmieszczenia
i budowy pomieszczeń, ich wyposażenia oraz oddziaływania fermy brojlerów na
środowisko przyrodnicze. Wskazuje także na możliwości zmniejszenia skażeń
fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, powstałych w wyniku działalności
fermy. Dużo uwagi poświęcono w książce przygotowaniu pomieszczeń do odchowu
brojlerów, kładąc szczególny nacisk na warunki środowiskowe i jakość ściółki.
Obszerny rozdział stanowi żywienie kurcząt brojlerów. Ma to szczególne
znaczenie, bowiem ciągle doskonalone kury rodzicielskie i ich potomstwo
(kurczęta brojlery) wymagają coraz doskonalszego żywienia i coraz lepiej
dostosowanych do ich potrzeb warunków środowiskowych. Dla ułatwienia prowadzenia
stad kurcząt brojlerów podzielono cały odchów na okresy. Prawidłowe warunki
środowiskowe i właściwe żywienie brojlerów, przestrzeganie zasad profilaktyki
odchowu, a także przygotowanie kurcząt do uboju i ich transport do rzeźni, mają
znaczący wpływ na jakość surowca.
Kurczęta brojlery, pochodzące po rodach selekcjonowanych przez wiele lat na dużą
użytkowość mięsną, wykazują znaczną wrażliwość na niekorzystne wpływy środowiska
oraz na gorszą jakość czy skład paszy. Intensyfikacja odchowu powoduje też
większe zagrożenie epidemiologiczne, pojawiły się również nowe jednostki
chorobowe. Dlatego dużo miejsca poświęcono higienie i profilaktyce odchowu
kurcząt brojlerów, a także chorobom i ich zapobieganiu. Ostatni rozdział stanowi
podsumowanie, które dotyczy przede wszystkim czynników wpływających na
efektywność produkcji kurcząt brojlerów.
Książka
przeznaczona jest dla producentów kurcząt brojlerów, ale może być też przydatna
dla dostawców jaj i kierowników zakładów wylęgowych. Mogą z niej także
skorzystać pracownicy służb zootechnicznych, lekarze weterynarii oraz studenci
uniwersytetów przyrodniczych i rolniczych.
Spis
treści:
Wstęp 5
Produkcja kurcząt brojlerów 6
Kury
mięsne 9
Rasy,
rody, zestawy międzyrodowe 9
Tendencje w hodowli kur mięsnych 11
Reprodukcja 14
Postępowanie z jajami wylęgowymi 27
Technologia lęgu 30
Postępowanie z pisklętami 35
Pomieszczenia dla brojlerów 40
Lokalizacja fermy 40
Charakterystyka elementów budowy 43
Wyposażenie brojlerni 54
Oddziaływanie fermy na środowisko 60
Przygotowanie pomieszczenia do odchowu 67
Ściółka
w odchowie kurcząt brojlerów 76
Środowisko dla kurcząt brojlerów 85
Temperatura i wilgotność 85
Wentylacja (wymiana powietrza) 92
Światło
w brojlerni 97
Środowisko a użytkowość 101
Żywienie kurcząt brojlerów 104
Potrzeby pokarmowe 104
Pasze i
mieszanki paszowe 118
Dodatki
paszowe 128
Formy
mieszanki 145
Woda
jako pasza 149
Racjonalizacja i higiena żywienia 152
Okresy
odchowu kurcząt brojlerów 154
Odchów
początkowy 154
Odchów
od 11 do 22 dnia życia 163
Odchów
od 23 dnia życia do uboju 171
Zasady
produkcji ekologicznej 176
Ubój i
obróbka poubojowa kurcząt brojlerów 180
Przygotowanie do uboju 182
Transport do rzeźni 184
Ubój i
obróbka poubojowa 186
Ocena
jakości surowca 192
Higiena
i profilaktyka odchowu kurcząt brojlerów 199
Choroby
bakteryjne 204
Choroby
wirusowe 211
Choroby
metaboliczne i niedoborowe 215
Choroby
pasożytnicze 224
Choroby
grzybicze i mikotoksykozy 229
Zapobieganie chorobom 235
Ekonomika produkcji kurcząt brojlerów 239