Autor: Anna Stolecka-Warzecha
Wydawca: Lexdruk
Rok wydania: 2022
Wydanie: I
Stron: 160
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-64718-10-6
Prezentowana publikacja została przygotowana z myślą o żywieniu dzieci szkolnych. To najnowsze wydanie, oparte na aktualnych stanie prawnym, wytycznych w tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. z 2015 r.poz. 1256), Norm żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie z roku 2020 pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stos, Jadwigi Charzewskiej.
Spis treści:
Wstęp
- Wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i mlodzieży w jednostkach systemu oświaty
- Rola podstawowych składników odżywczych, wybranych minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci
- Zasady planowania jadłospisów dla dzieci w wieku szkolnym
- Alergeny
- Straty produkcyjne
- Przykładowe jadłospisy dla szkół podstawowych
- Nadwaga i otyłość dzieci w wieku szkolnym
Alfabetyczny indeks potraw