NOWA
WĘDZARNIA NA PELLET DRZEWNY
MEATEOR
IDEALNY DO :
- smażenia,
- grillowania,
- duszenia
- wędzenia
Grillowane potrawy, takie jak ryby, mięso i warzywa, nabierają intensywnego aromatu dymu
Cyfrowy wyświetlacz i czujnik temperatury do stałej kontroli ciepła
Z dużym zbiornikiem na pelet (maks. 4,5 kg)
Kolor czarny
Uruchomienie i nagrzewanie wstępne
Tak jak w przypadku każdego nowego grilla, grill pelletowy należy rozgrzać do maksymalnej temperatury przed pierwszym użyciem i pozostawić na pełnej mocy przez 15-20 minut, aby wypalić pozostałości produkcyjne.
Do wędzarni najlepiej kupić pellet drzewny Prosimy nie używać peletów grzewczych z drewna iglastego, tylko pelety do grillowania z drewna liściastego.
Rozgrzanie do maksymalnej temperatury 280°C Zajmuje około 11:30 minut. Jeśli weźmiesz pod uwagę, że zapalenie się pelletu zajmuje kilka minut, jest to absolutnie bardzo dobry wynik.
Powierzchnia grilla wędzarni pelletu ma 66,6 cm szerokości i 39,3 cm głębokości. Jest wystarczająco dużo miejsca na 4-5 karkówek, dzięki czemu nawet przy większych imprezach można wrzucić 15 kg do wędzarni. A jeśli wszystko inne zawiedzie, dołączony jest również stojak grzewczy o głębokości 15 cm i opcjonalnie można stworzyć drugi poziom.
Zakres temperatur od 65 do 280°C jest bardzo duży, dzięki czemu można przygotowywać dania szybko i wolno, ale można też upiec pizzę lub chleb.
Zużycie pelletu wynosi około 380-400 gramów na godzinę przy temperaturze gotowania 121°. Dzięki temu grill na pellet Meateor jest również bardzo oszczędny w zużyciu pelletu.
Wędzarnia jest bardzo ekonomiczna, jedno zasypanie pojemnika wystarcza na 11-12 godzin przy temperaturze gotowania 120°C. Dzięki temu możesz pozostawić wędzenie na noc bez konieczności uzupełniania.
W pokrywie znajduje się uszczelka, dzięki której grill działa wydajnie i nie traci niepotrzebnie ciepła. Takiej uszczelki nie znajdziesz w modelach podstawowych znanych producentów grilli na pellet, mimo że urządzenia te są znacznie droższe.
W zbiorniku na pellet znajduje się okienko podglądu, dzięki któremu można zobaczyć aktualny poziom pelletu. Klapa pojemnika na pellet nie zawsze musi być otwierana, aby sprawdzić poziom napełnienia.
Dane techniczne
- Zakres temperatur: 65 – 280°C
- Waga: około 40 kg
- Ruszt do gotowania: 66,6 cm x 39,3 cm
- Stojak do ocieplenia: 68 cm x 15 cm
- Wymiary całkowite: 119cm x 50cm x 114cm
- Komora na pellet: 4,5 kg
- sterowanie cyfrowe z wyświetlaczem LCD
- Stal proszkowana,
- dwupoziomowy,
- emaliowana powierzchnia grilla
W zestawie :
- termometr komory pieczenia
- czujnik temperatury rdzenia
- stojak do podgrzewania